životní styl

Komáři a pakomáři již nebudou kousat: 5 účinných lidových prostředků proti hmyzu

4.1kviews

Tyto metody nejsou na rozdíl od chemických prostředků zdraví škodlivé.

Komáři a další létající hmyz mohou výrazně zkazit dovolenou v přírodě. Jejich štípance způsobují nejen nepříjemné pocity, ale i alergické reakce, proto je nutné se o ochranu postarat předem.

V obchodech se prodávají různé prostředky proti komárům: spreje, masti, náramky, repelenty. Jsou skutečně účinné, ale ne vždy bezpečné. Obsahují chemické látky, jako je ethylbutylacetylaminopropionát, diethyltoluamid, propylenglykol, alantoin a dinatrium EDTA, které mohou způsobit podráždění, otravu, alergie a dokonce i popáleniny.

Alternativou k chemickým prostředkům jsou časem prověřené lidové recepty. Sport24 nabízí pět dostupných a levných metod ochrany proti bodnutí hmyzem.

Komáři nesnášejí vůni vanilky, takže roztok na její bázi bude proti nim skvělým prostředkem.

Roztok připravíte smícháním 2 gramů vanilinu (nezaměňovat s vanilkovým cukrem) a 250 mililitrů vody. Míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a směs nalijte do rozprašovače. Vzniklý roztok použijte k ošetření odhalené pokožky, oděvu nebo stanu. Prostředek bude působit několik hodin, poté lze postup opakovat.

Alkoholový roztok

Další jednoduchou lidovou metodou je alkoholový roztok s přídavkem éterických olejů.

Smíchejte alkohol s vodou v poměru 1:1 a kápněte několik kapek esenciálního oleje (eukalyptového, pelargoniového nebo levandulového). Lahvičku s roztokem důkladně protřepejte a ošetřete pokožku a oděv.

Komáři nesnášejí štiplavý a koncentrovaný zápach hřebíčku, který je díky obsaženým aldehydům oslepuje.

Roztok připravíte tak, že 5 g hřebíčku zalijete sklenicí vroucí vody a necháte 15 minut působit. Vzniklým roztokem ošetřete tělo pomocí rozprašovače.

Silné aroma kozlíku lékařského také odpuzuje létající hmyz.

Pro přípravu léku vezměte kořen kozlíku lékařského (zakoupený v lékárně), zalijte jej 1,5 litrem vody a přiveďte k varu. Odvar nalijte do vzduchotěsné nádoby a nechte ho hodinu působit, poté jím otřete pokožku nebo ošetřete oblečení.

Esenciální oleje

Esenciální oleje jsou účinné přírodní repelenty. Nejúčinnější jsou oleje z rostlin, jako je levandule, máta peprná, bazalka, eukalyptus, meduňka, pelargonie a citron.

Smíchejte 5 kapek esenciálního oleje se 100 mililitry vody a roztok nalijte do rozprašovače. Směs nastříkejte na tělo nebo oblečení.

Tyto lidové prostředky vám pomohou chránit se před komáry a pakomáry, aniž by poškodily vaše zdraví.

 

Leave a Response