životní styl

Tyto bobule mají nízký obsah cukru – nahradí dezert a prospějí vám v létě.

1.3kviews

Pokud jste se rozhodli pro detox od cukru a před odjezdem na dovolenou jste začali počítat kalorie, určitě byste je měli znát od vidění.

Všichni víme, že ovoce je nejzdravější náhradou svačinek, sladkostí a kalorických dobrot. Neměli bychom však zapomínat, že většina z nich obsahuje fruktózu, kterou lze nazvat stejným cukrem.
A pokud se chystáte vyrazit na sezónní trh, abyste se zásobili vitamíny, počkejte, až vymetete své oblíbené banány – raději se poohlédněte po bobulovinách.
O to víc si pro vás připravíme výběr z bobulovin, které mají nízký obsah cukru, ale vysoký obsah prospěšných látek. Skvělá alternativa dezertu, tak to tvrdí odborníci a výživoví specialisté z publikace Zdraví.

5 nejlepších bobulí s nízkým obsahem cukru

Zpozorněte, protože je nejvyšší čas vychutnat si zdraví prospěšné bobule.

Jahody
Jahody, které jsou jedním z debutantů letní sezóny, jsou zdrojem vitaminu C i antioxidantů.
Ty zase zlepšují zdraví pokožky a zabraňují předčasnému stárnutí.
Cukr v červených bobulích je minimální – pouze 5 g na 100 g.

Třešně
Třešně jsou proslulé svými antioxidanty, pozitivně ovlivňují pleť, normalizují krevní tlak a spánek.
A to vše proto, že toto bobulovité ovoce obsahuje vzácný hormon melatonin a cukr – pouze 8 g na 100 g třešní.

Červený rybíz
Červený rybíz, bohatý na vitamin C, posiluje imunitní systém a chrání před infekcemi a viry. Podporuje také kardiovaskulární systém.
Příjemným bonusem je nízký obsah cukru v rybízu, kterého je pouze 7 g na 100 g bobulí.

Maliny
Vitamíny C, E, K a železo – ano, maliny mají všechno.
Obsahují také kyselinu listovou, důležitou pro těhotné (a nejen) ženy, která má na starosti náladu, spánek a chuť k jídlu.
A cukru, jak jste pochopili, je v malinách velmi málo – 4,5 g na 100 g plodů.

Ostružiny
Ostružiny jsou plné antokyanů – látek, které mají protizánětlivé účinky a zlepšují zrak.
Ostružiny také normalizují krevní tlak a hladinu cukru v krvi. No, a v samotných bobulích to nic není – 4,9 g na 100 g.

S čím jíst bobule v létě?

Ano, možná budete chtít přidat bobule do koláče nebo jimi ozdobit dort, ale my vám k těmto dezertům nabízíme zdravou alternativu.

Přidejte bobule do ranní kaše, kombinujte je s tvarohem, přírodním jogurtem, nákypy a tvarohovými koláči.

A ti, kdo mají rádi neobvyklé kombinace chutí, určitě ocení lehký letní salát s jahodami a rukolou. Vyzkoušejte ho, je neuvěřitelně lahodný. Uložte si recept.

Salát s jahodami, rukolou a fetou

Ingredience (na dvě porce):
rukola – 50 g
feta – 50 g
vlašské nebo piniové oříšky – 40 g
jahody – 5 kusů
olivový olej – 3 polévkové lžíce
med – 1 lžička
stolní ocet – 1 lžíce
sůl, pepř.
Polovinu omyté a osušené rukoly položte na talíř. Jahody nakrájejte na plátky a fetu na malé kostičky. Smíchejte je se zeleninou.
Přejděte k zálivce. K tomu smíchejte olej s octem, medem, pepřem a solí. Vyšlehejte do stavu emulze. Zálivka je hotová.
Salát přelijeme, ozdobíme vlašskými ořechy a jahodami (nebo jiným bobulovým ovocem). Dobrou chuť!

Leave a Response