životní styl

Jak se vypořádat s nedostatkem vaječníků u rajčat?

3.5kviews

 

Péče o rajčata během kvetení je velmi důležitá, protože v tomto období se začínají tvořit poupata. Někdy se však zdá, že děláte vše správně, ale rajčat je málo nebo žádná. Proč tomu tak je?

Nízká nebo vysoká teplota vzduchu. Je nutné zajistit, aby teplota neklesla pod +15 a nepřekročila +28 stupňů. Skleníky se proto pravidelně větrají a při poklesu venkovní teploty se rajčata zakryjí fólií nebo textilií.

Vlhkost je příliš vysoká nebo nízká. Pokud je vzduch suchý, pyl nemůže vyklíčit, a pokud je příliš vlhký, rozpadá se. Po zalévání ve skleníku byste měli otevřít okna a dveře, a pokud je venku horko a suchý vzduch, je vhodné zalít cestičky mezi záhony s rajčaty.

Dostatek dusíku v půdě. K mladým rajčatům se často přidává velké množství lopuchu nebo drůbežího hnoje. Tato organická hnojiva obsahují dusík, jehož nadbytek způsobuje vyboulení zelené hmoty. Kořeny rostliny slábnou a plody nemají „vazby“. Odstraňte část listů a přidejte do půdy fosforečné hnojivo!

Rostou keříky rajčat příliš mnoho. Rostliny rajčat je třeba prořezat a zakořenit (boční větve hlavního stonku – „kůly“ nebo „bratry“ – je třeba seříznout), jinak veškerá energie rostliny bude vynaložena na vývoj nových větví.

Nedostatečné opylení. Tento problém může nastat při pěstování rajčat ve skleníku. Pro větrání skleníku je nutné otevřít okna a dveře. Pokud nefouká vítr, můžete stonky jemně zatřást, aby pyl dopadl na květy.

Nedostatek hnojiva. Během kvetení potřebují rajčata fosforečná a draselná hnojiva. Pokud je živin nedostatek, rajčata nebudou dobře „vázat“.

Čím krmit rajčata během „vyvazování“?

Před květem a během tvorby poupat je nutné aplikovat následující hnojiva.

Před květem roztok močoviny (50 g hnojiva na 10 l vody). Toto krmení pomůže lepšímu vývoji kořenů a tvorbě silných poupat.

Pokud listy keře před květem blednou, připravte si roztok 1,5 gramu síranu hořečnatého a 1 litru vody. Postříkejte jím listy.

Pro prevenci chorob ošetřete keře roztokem síranu měďnatého (2 gramy na 1 litr vody). Rostliny postižené touto chorobou nebudou mít sílu nasadit plody, proto je velmi důležitá prevence. Připravený roztok se nastříká na listy.

Když se začne tvořit první květenství, přidá se do půdy draslík a fosfor (10 g každého hnojiva na 10 l vody).

Použijte nlidové prostředky

Během kvetení můžete pro lepší plody rajčat použít přírodní hnojiva.

Roztok jódu – 1 kapka jódu na 1 litr vody.

Tinktura z kvašených kvasnic: 100 g droždí a 2 lžíce cukru v kbelíku s vodou (10 litrů). Směs by měla kvasit 2 až 7 dní. Vzniklé zkvašené droždí se pak zředí ve vodě (1 šálek na 10 litrů) a nalije se na rajčata.

Roztok kyseliny borité: Do kbelíku s vodou (10 l) přidejte kyselinu boritou (10 g), malou lahvičku jódu a popel (1 l). Směs namočte na jeden den a každý stonek rajčete zalijte 1 l vody.

Suchý dřevěný popel. Dřevěný popel obsahuje velké množství draslíku a dalších prvků. Můžete jej aplikovat přímo do půdy tak, že jej rozprostřete 10 cm od rostliny. Poté jej pomocí rýče nebo hrábí vmíchejte do půdy.

Všechny živné roztoky se používají k zalévání rajčat. Měly by být použity den nebo dva po obvyklém zalévání rostlin.

Leave a Response