životní styl

Snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a podporuje funkci jater a ledvin.

45.9kviews

 

Několik slov o bobkových listech

Bobkové listy jsou sušené listy vavřínu, rostliny pocházející ze Středomoří. V Polsku se vavřín nevyskytuje, i když se někdy pěstuje jako pokojová rostlina. Ve starověkém Řecku byly bobkové listy známé jako symbol uctívání a slávy a postupem času se staly jedním z nejoblíbenějších koření používaných v kuchyni. V sušeném stavu mají světle zelenou barvu a charakteristickou aromatickou vůni. Nejčastěji se používají k zvýraznění chuti bigosu, vývarů, masa, paštik, ale i omáček a pečeně. Přidávají se také do nakládaných okurek a marinád na nakládání zeleniny.

Bobkové listy však mají i další cenné využití. Již ve starověku se z nich připravoval nálev, který se používal v lidovém léčitelství. To proto, že bobkové listy vykazují řadu léčivých vlastností.

Čaj z vavřínových listů na pročištění organismu

Čaj nebo nálev z vavřínových listů je přírodní prostředek, který může pomoci při mnoha onemocněních. Oleje obsažené v listech mají zahřívací a povzbuzující účinek, což znamená, že mohou očistit tělo od toxinů a nepotřebných produktů látkové výměny. Čaj z bobkového listu má navíc močopudné účinky, což zvyšuje detoxikační efekt a prospívá ledvinám a játrům.

Čaj z bobkového listu a trávení a hubnutí

Nálev z bobkového listu také zvyšuje množství vylučované žaludeční kyseliny, čímž zlepšuje trávení a zrychluje metabolismus. Pití takového čaje proto může pomoci při poruchách trávení, bolestech žaludku a dalších zažívacích potížích. Nálev se vyplatí užívat i během redukční diety, protože může pomoci urychlit snižování nadváhy.

Čaj z bobkového listu snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi

Vavřín také snižuje hladinu cukru v krvi, proto se čaj z bobkového listu doporučuje lidem s cukrovkou. Může také snižovat „špatný“ LDL cholesterol a triglyceridy a zvyšovat „dobrý“ HDL cholesterol. Diabetici by se však o užívání nálevu z bobkového listu měli poradit s lékařem.

S čím dalším může čaj z bobkového listu pomoci?

Čaj z bobkového listu může díky svým hřejivým vlastnostem pomoci také při revmatických bolestech kloubů. Vyplatí se ho používat také při nespavosti, protože skvěle uklidňuje, zklidňuje a uvolňuje. Kromě toho mají bobkové listy antibakteriální a fungicidní účinky, takže nálev z nich připravený lze použít na zmírnění infekcí dásní a úst. Lze z něj také připravit oplach vlasů, který zlepšuje prokrvení vlasové pokožky a zbavuje ji lupů.

Jak připravit a používat čaj z bobkového listu?

Příprava čaje z bobkového listu je velmi jednoduchá. Stačí rozdrtit hrst (asi 5 g) listů a zalít je sklenicí vroucí vody. Poté přikryté odstavte na 15 minut a sceďte. Aby měl nálev silnější účinek, můžete po přelití vroucí vodou listy asi 5 minut povařit a poté je na 5-6 hodin odložit na chladné místo. Po této době nápoj sceďte. Čaj by se měl pít po malých doušcích v průběhu celého dne (ne více než jednu sklenici denně). Nejlépe je užívat jej po dobu tří dnů a poté si dát alespoň týdenní přestávku. Nálev lze použít i zevně jako obklad při bolestech kloubů a kostí.

Čaj z bobkového listu – kontraindikace.

Bobkový list má cenné vlastnosti, ale může také způsobit nežádoucí účinky. Vzhledem k silným účinkům čaje z bobkového listu je třeba při léčbě dbát zvýšené opatrnosti. Bobkový list totiž může zvýšit riziko krvácení a vnitřního krvácení, což je důležité pro osoby s problémy se srážlivostí krve a osoby užívající antikoagulancia. Čaj z bobkového listu se také může vzájemně ovlivňovat s některými léky, proto by se lidé s chronickými onemocněními měli o jeho užívání poradit se svým lékařem. U diabetiků, kteří užívají léky snižující hladinu cukru, může zvýšit riziko hypoglykémie. Vavřínový nálev se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám vzhledem k nedostatku výzkumů o vlivu na plod a vývoj dítěte. Čaj by se rovněž neměl podávat dětem.

Leave a Response