životní styl

Jahody půjdou jako na kvasinky: večer tento lék zřeďte vodou a vodou.

4.4kviews
Z archivu Pro Gorod

Jahody jsou nejen chutným bobulovitým ovocem, ale také zdrojem mnoha vitaminů a užitečných látek. Pro získání bohaté úrody je však nutné o rostlinu správně pečovat. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit výnos jahod, je použití kvasinek. Pochopíme, jak správně připravit a použít roztok kvasnic pro hnojení jahod.

Proč jsou kvasnice pro jahody tak užitečné?

Kvasinky jsou živé mikroorganismy, které aktivně rozkládají organické látky v půdě. Při tomto rozkladu se uvolňují živiny, které rostliny snadno tráví. Kvasinky také pomáhají zlepšovat strukturu půdy, zvyšují její propustnost pro vzduch a schopnost zadržovat vodu. To vše v kombinaci přispívá k aktivnímu růstu a vývoji jahod.

Jak připravit roztok kvasinek?

Příprava roztoku kvasinek pro hnojení jahod je velmi jednoduchá. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 100 gramů čerstvých kvasnic (nebo 10 gramů sušených kvasnic).
  • 1 lžíce cukru
  • 10 litrů teplé vody
  1. Droždí zřeďte v teplé vodě.
  2. Přidejte cukr a důkladně promíchejte.
  3. Roztok nechte několik hodin na teplém místě kvasit.

Jakmile roztok zkvasí, můžete jej použít k zalévání jahod.

Jaký je správný způsob zalévání jahod roztokem kvasinek?

Zalévání jahod roztokem droždí je nejlepší provádět večer, kdy slunce není tak aktivní. Rostlina tak lépe vstřebává živiny a nedochází k popálení listů. Na jednu konev vody (10 litrů) přidejte 500 ml kvasnicového nálevu. Jahody zalévejte pod kořenem a snažte se, aby se nedostaly na listy.

Jak často roztok kvasinek používat?

Hnojení kvasnicemi se doporučuje provádět dvakrát za sezónu: poprvé – na začátku vegetačního období, kdy rostliny teprve začínají aktivně růst, a podruhé – v období květu. Jahody tak získají všechny potřebné živiny pro tvorbu velkých a šťavnatých plodů.

Další tipy k péči o jahody

Kromě hnojení kvasnic nezapomínejte na pravidelné zalévání, kypření půdy a odstraňování plevele. Záhony je také dobré mulčovat organickými materiály, například slámou nebo pilinami. To pomůže udržet vlhkost v půdě a zabrání růstu plevele.

Leave a Response