životní styl

„Ideální pro byty nebo malé zahrádky“ 10 jednoduchých druhů zeleniny pro pěstování v květináčích!

204views

Bydlíte v bytě nebo máte malou zahrádku, ale přesto si chcete vypěstovat vlastní zeleninu? Dobrou zprávou je, že mnoho rostlin se pro pěstování v květináčích dokonale hodí. Stačí pár triků a trocha lásky, aby se těmto rostlinám na vašem balkoně nebo v malé zelené zóně dařilo. Níže objevte deset rostlin v květináčích.

Cherry rajčata: exploze chutí

La cherry rajče je ideální pro malé prostory. Plodí hojně a nabízí chutné, barevné plody. Odrůdy jako ‚Sweet 100‘ nebo ‚Tiny Tim‘ jsou vhodné zejména do květináčů. Umístěte je na plné slunce na balkoně, pravidelně zalévejte a brzy se můžete těšit z lahodných čerstvých rajčat.

Cukety: bohaté výnosy

Navštivte cuketa lze úspěšně pěstovat i v květináčích. Zvolte hlubokou nádobu, aby měly dostatek místa pro své kořeny. Odrůda ‚Black Beauty‘ je často doporučována pro svou chuť a . Zajistěte jim dostatek světla a nenechte je vyschnout.

Ředkvičky: snadno a rychle

Na ředkvičky patří k těm nejsnadněji pěstovatelným v nádobách. Rostou velmi dobře , od výsevu do sklizně uplynou pouhé tři až čtyři týdny. Použijte odrůdy, jako je „French Breakfast“, které dodají salátům křupavý nádech. Lehká, dobře propustná půda je zásadní, aby se zabránilo tvorbě plísní.

Praktické rady

Nezapomeňte pravidelně kontrolovat vlhkost půdy a umístit je na slunce. Sazenice před přesazením do větších květináčů zasuňte do zásuvek.

Saláty: svěžest na vašem balkoně

Navštivte saláty se také rády pěstují v květináčích. Dávají přednost nižším teplotám a částečnému stínu. Římský salát, listový salát nebo třeba rukola poskytují bohatou rozmanitost textur a chutí. Sklízejte je, abyste pokračovali v tvorbě nových křehkých výhonků.

Rady pro pěstování

Chcete-li maximalizovat výnosy, nezapomeňte vysévat každé dva týdny. Díky této technice budete mít vždy čerstvé saláty připravené ke sklizni po celou vegetační sezónu.

Zelené fazole: zvyšování výšky

Navštivte zelené fazole snadno se šplhá na kůlech nebo mřížkách instalovaných v květináčích. Zakrslé nebo popínavé odrůdy se snadno přizpůsobí městským prostorám. Nezapomeňte je pravidelně zalévat a zajistit jim pevnou oporu pro liány. K okamžitým potěšením patří odrůdy ‚Contender‘ a ‚Blue Lake‘.

Návrhy péče

Konce zaštípněte do . Lehká pastva zajišťuje vyváženou výživu a zabraňuje nedostatku živin.

Špenát: zdroj vitality

Pěstování špenátu špenát Špenát v květináčích dodá každé kuchyni zdravý nádech. Je bohatý na živiny a skvěle se hodí do koktejlů nebo na vaření v páře. Pro optimální výnosy vybírejte odrůdy, jako je ‚Bloomsdale Long Standing‘. Vysévejte na podzim nebo na jaře a vyhněte se přílišnému teplu.

Praktické tipy

Smíchejte s dalšími kompatibilními druhy zeleniny, abyste usnadnili střídání plodin a omezili choroby specifické pro špenát.

Hrách: jarní pochoutky

Na hrášek rád šplhá a nevyžaduje mnoho vodorovného prostoru, což je ideální pro nádoby na balkoně. Instalace mříže jim umožní růst do výšky a optimalizovat dostupný prostor. Pro umocnění kulinářského zážitku ponořte goumisy ‚Wando‘ nebo ‚Lincoln‘.

Doporučená péče

Zalévejte mírně, ale pravidelně, udržujte mulč pro zachování půdní vlhkosti a pravidelně přihnojujte hnojivy bohatými na draslík, abyste zajistili jejich zdraví.

Papriky: hýří barvami a chutí

Navštivte papriky nejenže vnesou do vaší zeleně zářivé barvy, ale také dodají vašim kulinářským pokrmům sladký nebo pikantní nádech. Kompaktní odrůdy, jako je „Mini Bell“, se hodí zejména do nádob. Umístěné na slunném místě a přiměřeně zalévané dokážou zázraky.

Techniky péče

Hnojte během růstu a odštipujte první květy, abyste posílili kořenový systém a podpořili pozdější bohatší produkci.

Mrkev: křupavá a sladká

Navzdory všeobecnému přesvědčení je mrkev se dobře přizpůsobí hlubokým nádobám. Pro tento typ kompaktního pěstování jsou vhodnější krátké odrůdy, jako je ‚Paris Market‘. Udržujte dobrou písčitou strukturu půdy, abyste podpořili lineární růst kořenů.

Specifické potřeby

Obohacení substrátu kompostem a dodržování pravidelných zavlažovacích cyklů pomáhá předcházet nežádoucímu rozvětvení a rozdvojení kořenů.

Kapusta: superpotravina na dosah

Na kapusta získává na popularitě díky svým výjimečným výživovým hodnotám. Tato listová zelenina se obzvláště dobře hodí pro pěstování v květináčích. Odrůdy, jako je „Dwarf Blue Curled“, umožňují průběžnou sklizeň, která zaručuje zdravou výživu po celou dobu. Umístění na filtrovaném slunečním světle zlepšuje kvalitu listů.

Leave a Response