životní styl

K čemu se na zahradě používá kopřivový purin? recept, použití na zahradě a zeleninovém záhoně

89views

Kopřivový purin se stal nezbytnou součástí mnoha zahrad, ať už zeleninových nebo okrasných. Tento přírodní produkt, používaný po staletí, vyniká mnoha výhodami a ohromnou účinností proti různým škůdcům. Co však dělá z kopřivového purinu tak cenného spojence pro vaše rostliny, pro vaše zelené plochy? Pojďme se ponořit do podrobností o tomto mimořádně všestranném produktu.

Výhody kopřivového purinu: posílení rostlin

Základní živiny

Navštivte kopřivový hnůj je skutečným zlatým dolem živin pro vaše rostliny. Je obohacen o dusíkStimuluje růst rostlin tím, že podporuje vývoj listů. Obsahuje také další živiny, např. draslíknezbytný pro zvýšení odolnosti rostlin vůči chorobám a škůdcům.

Zlepšení fotosyntézy

Vysoký příjem železo obsažené v kopřivovém hnoji pomáhá optimalizovat fotosyntézu. Tento životně důležitý proces přeměňuje světlo na energii, kterou může rostlina využít, což podporuje bujnou zeleň a lepší kvetení. Díky tomu budou vaše rostliny nejen krásnější, ale také vitálnější.

Stimulace přirozené obranyschopnosti

Rostliny ošetřené kopřivovým purinem rozvíjejí mechanismy pro obranné mechanismy. Toto řešení funguje jako biomimetická vakcína, která umožňuje vašim plodinám lépe odolávat invazím ze strany škůdci a napadení houbami. To vede k výraznému snížení ztrát způsobených chorobami.

Specifické použití proti škůdcům: přírodní repelent

Mšice

Tváří v tvář invazi mšicKopřivový purin působí jako vynikající přírodní repelent. Zředěný roztok jednoduše nastříkejte na napadenou rostlinu. Sloučeniny síry obsažené v kopřivě odrazují mšice a zároveň posilují rostlinná pletiva hostitelské rostliny. Po několika pravidelných aplikacích lze pozorovat zřetelné snížení počtu kolonií mšic.

Červení pavouci

Červení pavouci mohou způsobit spoušť, zejména v suchém a horkém prostředí. I zde je obzvláště účinný kopřivový trus. Aplikujte ho postřikem na postižená místa několikrát týdně. Silná vůně červené pavouky odpuzuje, zatímco živiny pomáhají rostlině rychleji regenerovat.

Můry a další drobný hmyz

Na můry a také některé druhy brouků, které kopřivový hnůj rovněž potlačuje. Pro dosažení nejlepších výsledků aplikujte hnojivo brzy ráno nebo na konci dne, abyste zabránili rychlému odpařování. Pak zaznamenáte pokles aktivity tohoto škodlivého hmyzu v okolí vašich výsadeb.

Aplikace na zahradě: různé metody a doporučení

V zeleninové zahradě

Ve vaší zeleninová zahradaKopřivový hnůj lze využít různými způsoby. Jako zálivka podporuje růst rostlin a zároveň udržuje predátory na uzdě. Vždy dbejte na to, abyste tekutý hnůj dobře naředili – zpravidla jeden díl tekutého hnoje na deset dílů vody – abyste nespálili kořeny rostlin.

Okrasná zahrada

Pro okrasné zahradykopřivový hnůj hraje dvojí roli, a to nejen tím, že stimuluje růst květin, jako je např. růžena jiřiny nebo pivoňky ale působí také jako repelent proti listožravému hmyzu. Lze jej nastříkat na listy nebo aplikovat přímo na zem pro dlouhodobější účinek.

Prevence proti chorobám

Pravidelná jarní aplikace kopřivového purinu pomáhá předcházet mnoha běžným zahradním chorobám. Např. rzi a plíseň Jejich šíření je výrazně omezeno díky enzymům obsaženým v kopřivě. Vaše rostliny budou mít prospěch z ochranného štítu hned od začátku vegetačního období.

Jak připravit domácí kopřivový purin?

Sklízení kopřiv

Chcete-li si vyrobit domácí kopřivový purin, začněte sběrem kopřiv. čerstvé kopřivy. Dávejte přednost mladým výhonkům před květem, protože obsahují více živin. Při sběru používejte rukavice, abyste se vyhnuli nepříjemným žihadlům.

Fáze kvašení

Po sklizni kopřiv je vložte do nekovové nádoby a přidejte vodu (na 1 kg kopřiv asi 10 litrů vody). Směs denně míchejte po dobu dvou týdnů. Že je váš tekutý hnůj připraven, poznáte, když na hladině již neuvidíte bublinky, což je známka toho, že se hnojivo Kvašení je dokončena.

Filtrování a ukládání

Po skončení fermentační fáze kapalinu přefiltrujte, abyste odstranili veškeré pevné zbytky. Tekutý hnůj pak skladujte ve vzduchotěsných nádobách, mimo dosah přímého světla. Díky správnému skladování můžete kejdu používat po celou sezónu bez ztráty kvality.

Leave a Response