V létě je vzhledem k nárůstu teplot lepší jíst lehká jídla, jako je .
V tomto ročním období je k dispozici tolik zeleniny, kterou si můžeme vychutnat tím, že si připravíme snadný a výživný .
Co budete potřebovat
– 400 g černých fazolí, uvařených a scezených
– 2 velké hrsti listů baby špenátu, nahrubo nasekané
– 500 g rajčat nakrájených na velké kousky
– ½ okurky, nakrájené na malé kousky
– 1 mango, oloupané a nakrájené na kostičky
– 1 velká červená cibule, rozkrojená na polovinu a nakrájená na tenké plátky
– 6-8 ředkviček nakrájených na plátky
– 2 avokáda, oloupaná a nakrájená na plátky
– 100 g rozdrobeného sýra feta
– sůl
– bylinky
Na dresink
– trochu máty
– malý svazek koriandru
– trochu bazalky
– jedna nakrájená zelená paprika
– jeden malý stroužek česneku
– 100 ml extra panenského olivového oleje
– šťáva ze 2 limetek
– 2 lžíce bílého vinného octa
– 2 polévkové lžíce medu
Exekuce
Krok 1
Zálivku připravíte tak, že všechny ingredience rozmixujete v kuchyňském robotu (nebo je hodně nasekáte) a několik lístků bylinek si vyhradíte na salát. Dresink můžete připravit až 24 hodin před podáváním.
Krok 2
Do velké salátové mísy přidejte fazole a špenát. Přidejte rajčata, okurku, mango, cibuli a ředkvičky a jemně promíchejte rukama. Do salátu dále přidejte avokádo, fetu, bylinky a podávejte s dresinkem po straně.
Ačkoli jsou saláty obvykle považovány za zdravou variantu vhodnou pro hubnutí, jejich výživová hodnota a obsah kalorií se značně liší v závislosti na použitých surovinách.
Chcete-li maximalizovat výživovou hodnotu jídla, vybírejte zelené saláty s velkým množstvím zeleniny a dobrým zdrojem bílkovin.
Výživová hodnota salátu se také může výrazně lišit v závislosti na přidaných zálivkách a polevách.
Bohužel, protože mnoho dresinků a zálivek je vysoce kalorických, přehánění může rychle změnit zdravý salát ve vysoce kalorické jídlo. Pokud tedy plánujete zhubnout, zvažte, zda byste neměli zmenšit velikost porce a vybírat nízkokalorické dresinky a zálivky.