životní styl

Týden nejíst cukr – pro mlsné jazýčky to není snadné

129views

 

Všichni jíme mnohem více cukru, než si myslíme. Odhaduje se, že je to sedm kostek cukru denně, ale je jich až čtrnáct! Více než 75 000 lidí řekne na jeden týden „ne“ cukru a „ano“ zdravému stravování během Národní cukrové výzvy Diabetického fondu. A já jsem jedním z nich.

Když si večer dám na talíř pravidelně jablko nebo banán a nějakou zeleninu, považuji se za zdravého jedlíka. Ale abych byla naprosto upřímná, sladká svačinka se objevuje poměrně pravidelně. Ke kávě s přáteli patří dortík a návštěva kina se neobejde bez mísy sladkého popcornu. A během binge-večer na gauči pravidelně podléhám půlce balení vaflí se sirupem.

Tři čtvrtiny příjmu cukru u dospělých nepocházejí z výrobků, od kterých byste to očekávali, jako jsou sušenky, sladkosti a nealkoholické nápoje. Viníky jsou „záludné cukry“, které se skrývají mimo jiné v hotových omáčkách a směsích koření. Dokonce i do zpracovaného masa se cpe cukr.

Diabetický fond vyzývá všechny, aby se na týden vzdali přidaných cukrů. A tak rozdávám sousedce své oblíbené posypky i perníčky. V lednici je mrkev, tvaroh a špenát. Dobře připraven odolat všem sladkostem.

Den 1
Jako téměř každé ráno si hodím do misky jogurt s cereáliemi nebo cruesli. K tomu šálek kávy a hotovo. Na tom není nic špatného, myslela jsem si vždycky, ale křupavé opražené kukuřičné lupínky, zrníčka a semínka jsou často ochucené sladidly, jako je cukr nebo med. Balení cereálií obsahuje v průměru 10 gramů cukru na 100 gramů, u křupavých müsli jsou dokonce odchylky 26,4 gramu na 100 gramů. To je více než čtvrtina! A tak už první den této výzvy mám červenou kartu.

Den 2
Stávám se moudřejší a ke snídani přistupuji jinak. Diabetický fond mi poslal recepty, které mi pomáhají, a já je dobře využívám. Jogurt je povolený, ale s třešněmi z mrazáku, několika lžícemi konopných semínek a ořechy. O konopných semínkách jsem nikdy neslyšela, ale ukázalo se, že jsou právě v supermarketu. Růžová miska zdravého.

V práci mě to vážně láká. Někdo má narozeniny a je tu dort. Jablečný koláč, třešňový a rýžový, to se prostě nedá. „Dobrou chuť!“ stojí na účtu. Místo toho zatnu zuby a rozhodnu se pro sýrový sendvič.

Den 3
Jde to docela dobře, vynechávám sladkosti. Občas se objeví nepříjemný pocit, zejména mezi jídly. Tyto svačiny jsou nejzáludnější. Většinou si ohřeju nějakou polévku, takovou tu hotovou. Ale i ty obsahují cukr, varuje Diabetický fond. A ne zrovna málo.

Den 4
Po dlouhém pracovním dni se vydávám do supermarketu. Kručí mi v břiše, a to je vlastně ta nejhorší doba na nákup potravin. Nákupní seznam je plný zodpovědných produktů, jako je lilek, salát, nízkotučný tvaroh a rybí konzervy. Ale když muž přede mnou popadne z regálu tyčinku Snickers, sotva se ovládnu. Máslové oplatky, skořicové polštářky, bílá čokoláda, ať se děje cokoli, mám chuť na rychlý cukr.rush. No tak, stoličky pohromadě a jdeme dál.

Nakupování bez cukru (Foto: Karin Kamp)

Den 5
Když v noci vidím sklenici s kapkami, téměř bez přemýšlení vytáhnu hrst bílých pastelek. Hup, rovnou do pusy. Když se ohlédnu zpátky, jsem ráda, že jsem neodolala pokušení. Ale četla jsem: „Nemějte výčitky svědomí, pokud se vám nepodaří vyhnout se výrobkům s přidaným cukrem. Využijte to jako motivaci k tomu, abyste se příště rozhodli pro zdravou volbu.

Den 6
Co mohu jíst a co ne? Tato otázka mě vždycky zaměstná, protože když si začnete dávat pozor, zjistíte, že ve strašně moc výrobcích je přidaný cukr. Zároveň se cítím energičtější a zároveň se snižují chutě. Po procházce v lese s přáteli si nevybírám vafli se šlehačkou jako všichni ostatní, ale zůstanu u šálku čaje. Večer si uvařím něco dobrého: celozrnné těstoviny s omáčkou z grilované papriky a čočkou.

Tvarohové kuličky s ovesnými vločkami, jablkem a skořicí. (Foto: Karin Kamp)

Den 7
Poslední den Cukrové výzvy, který začínám tvarohovými kuličkami s jablkem a skořicí. Když sním něco, co je sladké, najednou to chutná mnohem sladčeji, všimla jsem si. I cukrových dipů je méně. Není to tak, že bych si už nikdy nedala sendvič s bílým pečivem nebo si přestala dávat ovocný džus. Ale především mi tento týden přinesl trochu uvědomění. Z Diabetického fondu nám přišla tučná pochvala: „Za týden jste se vzdala ne méně než deseti milionů kostek cukru!“.

Leave a Response