
Co je užitečné šprýmy
Pruny obsahují vlákno, proto přispívá k trávení. Přírodní projímadla pomáhají lidem trpícím zácpou.
Draslík a hořčík normalizují tlak a zlepšují pružnost krevních cév. Sušené švestky jsou proto užitečné pro kardiovaskulární systém.
BOR, vápník a vitamin K jsou důležité pro posilování kostní tkáně.
Pruny se také doporučují pro prevenci anémie. Vzhledem k obsahu železa podporuje normální úroveň hemoglobinu.
Antioxidační látky jsou schopny chránit buňky těla před předčasným stárnutím a také posilovat imunitu.
Jak jsou švestky
Příliš suché švestky mohou být předem namočeny v teplé vodě. 10-15 minut bude stačit k tomu, aby byl opět šťavnatý.
Tento produkt je perfektní jako svačinu. S ořechy a medem to jde dobře. A v kombinaci s kyselými produkty -milk se trávení zlepšuje.
Pro lidi, kteří se snaží omezit používání cukru, se švestky mohou stát přirozeným sladidlem. Rozdrcený produkt se používá při pečení a dezertech.
Sušené švestkové bobule jsou schopny přidat charakteristické chuťové akcenty a sladkou chuť k nápojům. Pruny se přidávají do kompotů, ovocných nápojů a dokonce i čaje.
Co vařit z švestků
Pokuste se pokořit švestky v salátech s kuřecími a vlašskými ořechy, s vařenou řepou a ořechy, s broinzou, špenátem a omáčkou na spalování medu.
Přípravou základních jídel se švestky mohou harmonicky kombinovat s dušeným kuřetem, vepřovým masem, pohankami a houbami, pilafem.
Tradiční dezerty se bez tohoto produktu také nestarají. Po smíšených nasekaných švestkách s ořechy a medem získáme chutné a zdravé domácí sladkosti. Sýrová kastrol, čokoládová nebo medová koláče, čokoládová pěna, suché snídaně s mlékem, palačinky a tvarohové koláče jsou také chutné s švestkami.
Kolik švestků lze jíst
Navzdory možnostem rozsáhlého používání při vaření radí odborníci na výživu jíst švestky v poměrně omezeném množství: 4-6 kusů denně. Nadměrná spotřeba může vést k poruchám zažívání.
Přečtěte si také: