Bílý chléb nebo celý – grain: Což je ve skutečnosti užitečnější – to je to, co říkají odborníci
Řekli jsme dříve
Doktor Sohaib Imtiaz hovořil o tom, jak se různé typy chleba liší, takže si můžete vybrat nejvhodnější, píše velmi dobře zdraví.
Celozrnný chléb je vyroben z mouky, která obsahuje otruby, zrno embryo, endosperm (speciální rostlinná tkáň, plnění embryového sáčku a hromadění živin). Proto takový chléb obsahuje mnoho živin i vlákniny.
Bílý chléb je pečen z rafinované mouky, ze které jsou již odstraněny otruby a embryo. V takové mouce zůstává pouze škrobový endosperm. Často ve výrobě jsou takové pečivo navíc obohaceny vitamíny a minerály. Přesto však nemá ty přírodní živiny, které jsou bohaté na celozrnný chléb.
Vlákno
Dietní vlákna pomáhají rychle a jsou nasycena po dlouhou dobu a regulují hladinu cukru v krvi. Zabraňují také zácpě. Proto je cílový chléb uspokojivější a pohodlnější pro trávení. U bílého chleba jsou dietní vlákna 2-4krát méně.
Protein
Rostlinné bílkoviny je přítomno v celém obilí i bílém chlebu. První typ však má dvakrát tolik. A tato látka je velmi důležitá pro obnovení svalů a zdraví kostí.
Glykemický index
Bílý chléb má nejvyšší glykemický index, to znamená, že způsobuje rychlý skok v hladině cukru v krvi. Zatímco celozrnný chléb poskytuje stabilní uvolňování energie. To je důležité pro lidi, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko zvýšení hladiny cukru.
Kalorie
Kupodivu je obsah kalorií celozrnného a bílého chleba téměř stejný. Navíc může být první ještě více vysoce -kalorie. Důležitým rozdílem je však nutriční hodnota. Bílý chléb přináší mnoho „prázdných“ kalorií. Zatímco v celém -grainu dávají tělu více vlákniny, vitamínů a minerálů.
Komu je bílý chléb užitečný
Navzdory řadě aspektů, kterými je bílý chléb nižší než celý -grain, existují podmínky, kdy je lepší jej použít. Mluvíme o:
- nemoci gastrointestinálního traktu;
- Pooperační obnova;
- Alergie na pšenici.
Ve všech ostatních případech by měl být upřednostňován celozrnný chléb. Chcete -li zvolit správné, pečlivě si přečtěte složení produktu, a to nejen jeho název. V rámci vyvážené stravy může být chléb konzumován každý den v malých porcích.
Přečtěte si také: