životní styl

Málokdo o tom ví: jak správně umýt sušené ovoce, aby si zachovalo maximální výhody

273views

Proč omývat sušené ovoce?

Zdá se, že vhodnost praní sušeného ovoce zakoupeného ve velkém by nemělo způsobit kontroverzi. Bobule nebo kousky sušeného ovoce, které už nějakou dobu ležely v otevřených krabicích v obchodě nebo na trhu, nasbíraly nečistoty a prach. Ostatní lidé se jich mohli dotýkat rukama. Byli vystaveni bakteriím ze vzduchu. A za špatných podmínek by se mohla vyvinout plíseň. Proto by se takové výrobky měly mýt, ale pouze bezprostředně před konzumací nebo přidáním do nádobí.

Je ale nutné balené sušené ovoce omývat? Za ideálních podmínek, když si nákup přinesete domů, je lepší tyto výrobky před použitím umýt. Mají samozřejmě menší kontakt s okolím, ale mohou obsahovat oxid siřičitý. Sušené potraviny se často upravují touto látkou, aby rozinky, sušené meruňky a sušené švestky získaly atraktivnější vzhled. Pro zdravého člověka minimální dávky oxidu siřičitého nezpůsobí škodu. Ale mohou způsobit odpovídající reakci u těch, kteří trpí alergiemi nebo astmatem.

Pokud se tedy nekupují balené sušené plody na rychlou svačinu, pokud možno, je lepší je také umýt.

Jak správně umýt sušené ovoce

Sušené ovoce je lepší nenamáčet, ale omýt pod horkou tekoucí vodou, například v cedníku. Sušené ovoce můžete zalít poměrně velkým množstvím horké vody, rychle je opláchnout a vodu scedit. To obvykle stačí k odstranění povrchových nečistot.

Pokud chcete jemnější texturu, sušené ovoce znovu namočte čistou vodou, ale až po umytí. Na rozinky bude stačit 10-20 minut. U sušených meruněk a sušených švestek to bude trvat 30–60 minut v závislosti na velikosti a stupni sušení.

Poté by se ovoce mělo sušit umístěním na papírový ručník. Pokud je plánujete použít při pečení, přisypte další mouku, aby absorbovala přebytečnou vlhkost.

Přečtěte si také:

Leave a Response