Je možné jíst okurky v zimě a s jakými potravinami by se neměly kombinovat – měli byste to vědět
Jaké jsou výhody okurek v zimě?
Odborníci na výživu nás přesvědčují, že výhody zimních okurek nejsou o nic menší než sezónní. Proto se aktivně přidávají do stravy lidí trpících onemocněním jater, ledvin a srdce. Okurky jsou užitečné při metabolických poruchách a obezitě.
Vláknina v okurkách zlepšuje gastrointestinální motilitu, zabraňuje zácpě a pomáhá zhubnout. Křemík obsažený v zelenině působí na udržení hladkých vlasů a pevných nehtů. A síra může dokonce urychlit růst vlasů.
Draslík a hořčík pomáhají normalizovat krevní tlak, zejména u lidí trpících hypertenzí. Vitamin B1 je užitečný pro funkci mozku a fungování nervového systému jako celku.
S čím byste okurky neměli kombinovat?
Nesprávná kombinace okurek s některými potravinami se však může stát pro tělo stresem. Obecně se tato zelenina výborně spřátelí s jiným ovocem, bílkovinnými potravinami a sacharidy. Ale odborníci na výživu jmenují řadu produktů, jejichž kombinace je velmi nežádoucí.
Přečtěte si také:
Mléko v kombinaci s okurkou může způsobit mírný projímavý účinek.
Arašíd byste měli jíst před nebo po okurkách alespoň jednu hodinu předem. Tato kombinace potravin může vést k těžkým průjmům, nadměrné tvorbě plynů a nepříjemným až bolestivým pocitům v trávicím traktu.
I když samotné arašídy jsou také velmi zdravé. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, dietní vlákninu a neobsahuje cholesterol.
Předtím jsme si řekli