životní styl

Bílé, pruhované, červené: které fazole jsou vlastně zdravější a chutnější – ne každý o tom ví

10views

Výhody různých druhů fazolí

Tento druh luštěnin obsahuje pektin, tuky, sacharidy a vlákninu. Je bohatý na železo, jód, měď, zinek a fluor, dále vápník, draslík, fosfor, hořčík. Fazole také obsahují vitamíny A, B, C, K, PP, E.

Zároveň je v tom jistý rozdíl. Například vitamín C je nejvíce zastoupen v bílých zrnech. Pruhované a červené ho mají méně. Proto právě bílé druhy mají nejlepší vliv na udržení imunity. Jsou také bohaté na obsah železa.

Červené a černé fazole jsou ale bohaté na bílkoviny. Je ho skoro tolik jako v mase. Navíc čím tmavší barva, tím větší množství bílkovin. Fazolový protein se rychle a téměř úplně vstřebá. Pokrmy z něj jsou proto velmi uspokojivé. Milují je zejména vegetariáni, stejně jako lidé, kteří se postí.

Protože fazole obsahují síru, udržují pokožku čistou a také pomáhají léčit záněty a revmatismus. Také tato rostlina nezadržuje vlhkost, ale má mírný diuretický účinek.

Zubaři zaznamenávají antibakteriální vlastnosti fazolí, které mají pozitivní vliv na zdraví ústní dutiny. A struktura fazolí snižuje riziko tvorby plaku a zubního kamene.

Černé fazole jsou také dobré pro zdraví očí a zrakovou ostrost.

Lékaři zaznamenávají pozitivní vliv konzumace fazolí na posílení srdečního svalu, stabilizaci hladiny cukru v krvi a také na prevenci ztučnění jater. Fazole také snadno kontrolují vaši chuť k jídlu a rychle uspokojí váš hlad, aniž byste jedli maso nebo ryby.

Co vařit s fazolemi?

Struktura a chuť hotových fazolí různých druhů se také liší. Bílé a pruhované fazole jsou měkčí a jemnější. Červená je hutnější i po delším vaření. Někdy ženy v domácnosti berou v úvahu barvu při výběru fazolí pro různé pokrmy. Tento výrobek totiž může mít i dekorativní funkci.

Fazolová zrna lze dobře skladovat na chladném a suchém místě. To z nich dělá vynikající produkt pro skladování. Příprava takového produktu však trvá poměrně dlouho. Proto si taková jídla naplánujte předem. Fazole je vhodné předem namočit v čisté studené vodě. Fazole je nejlepší zalít vodou večer v poměru 1:3. Během noci zrna absorbují vlhkost a bobtnají. Takto se uvaří rychleji a budou lépe stravitelné.

Jednou až dvakrát týdně – tato frekvence pojídání fazolí je zcela dostačující. Tento produkt byste neměli zahrnout do své každodenní stravy, protože ve velkém množství je poměrně obtížné trávit.

Fazolový guláš s bramborem – recept

Tento recept je postní variací na tradiční bramborový a masový guláš. Nevyžaduje striktní dodržování gramatiky. Množství produktů můžete přidat podle svých představ.

Předem namočené fazole (nejlépe červené, ale hodí se jakékoli) uvařte do měkka. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vývarem z fazolí. V případě potřeby podlijeme malým množstvím vody a vaříme do měkka. Mezitím na troše oleje orestujte cibuli a mrkev, přidejte trochu rajčatové omáčky nebo protlaku. Když jsou brambory hotové, přidejte uvařené fazole a orestujte je. Dochutíme solí, přidáme mletý černý pepř a bobkový list. Vše spolu několik minut podusíme. Před podáváním lze guláš posypat čerstvými bylinkami: koprem a petrželkou.

Přečtěte si také:

Leave a Response