životní styl

Které sádlo je nejzdravější: lékaři vám řeknou, jak tento produkt správně používat

29views

Pravda o obsahu kalorií ve sádle

100 g sádla může obsahovat 800-1000 kcal. Pro srovnání, stejný kus koláče obsahuje 300-350 kcal. Uvážíme-li, že ženy potřebují 1800-2200 kcal denně a muži 2200-2700 kcal, pak kus sádla jich dokáže pokrýt značné množství.

Dobrou zprávou ale je, že sádlo je z 90 % přírodní tuk. Zatímco sladkosti obsahují hodně sacharidů a další cukr. Sádlo je proto z hlediska prospěšnosti pro zdravou výživu vhodnější než koláč. I když obsah kalorií ve sádle je mnohem vyšší. Je důležité nepoužívat tento produkt nadměrně.

Kolik sádla můžete sníst za den

Drtivá většina lidí může jíst sádlo dokonce každý den. Je ale důležité dodržovat doporučené dávky: 30-40 g přípravku. Sportovci a lidé s těžkou fyzickou námahou mohou porci zvýšit na 50-70 g.

Jaké jsou výhody sádla?

Hodně tuku, žádné sacharidy, měď, draslík, selen, vitamíny A a E – to jsou hlavní složky sádla. Tento produkt také obsahuje omega 6 mastné kyseliny. Proto sádlo dokáže regulovat hladinu cholesterolu. Lidé, kteří jedí sádlo, mají dobrou pleť.

Sádlo může fungovat i jako sorbent. Dobře odstraňuje toxiny po požití alkoholu.

V běžných dávkách může čerstvé sádlo zlepšit srážlivost krve a snížit riziko rakoviny. Tento produkt také zabraňuje gastrointestinálním onemocněním. Sádlo díky své schopnosti čistit cévy od cholesterolových plaků snižuje riziko trombózy.

Výhody sádla na klouby jsou známé. Pomáhá také zlepšit metabolismus a funkci mozku.

Tyto příznivé vlastnosti jsou vlastní čerstvému ​​sádlu. Slaná má trochu jiný účinek a není tak pozitivní. Smažené sádlo získává úplně jiné vlastnosti.

Kdo by neměl jíst sádlo?

Lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by neměli jíst sádlo nebo je občas zařadit do svého jídelníčku. To platí i pro ty, kteří mají onemocnění jater, exacerbaci pankreatitidy nebo cholecystitidu.

Vzhledem k vysokému obsahu kalorií by sádlo měli jíst s opatrností lidé, kteří hubnou nebo kontrolují svou tělesnou hmotnost.

Pediatři nedoporučují podávat malým dětem sádlo.

Přečtěte si také:

Které sádlo je nejzdravější?

Po zmrazení, nasolení, nakládání, uzení, vaření, pečení a samozřejmě smažení se zdravotní hodnota sádla výrazně snižuje. Dejte proto přednost čerstvému ​​sádlu.

Leave a Response