Objevte nejvíce podceňovaný mléčný výrobek, který byste měli jíst častěji – a zde je důvod
Tento levný mléčný výrobek je zbytečně podceňován. V různých zemích se připravuje již několik století, ale nyní je na našich stolech vzácným hostem. Tento produkt se vyrábí ze syrovátky zbylé po výrobě sýra.
Řeč je o italském sýru ricotta. Jeho název doslova znamená „znovu uvařený“. Do syrovátky se přidává ocet nebo citronová šťáva, aby se nastartoval proces srážení bílkovin, které v této tekutině ještě zůstávají. Sýr Ricotta je bílé barvy a má velmi jemnou a sladkou chuť.
Jaké jsou výhody sýra ricotta?
Ricotta je lehce stravitelná, proto má pozitivní vliv na gastrointestinální trakt. Je to dobrá volba pro děti a má dobrý obsah fosforu.
Pro starší lidi je ricotta indikována i k výživě, protože její blahodárné prvky pozitivně působí na pevnost kostí.
Vitamin B12 se v potravinách vyskytuje jen zřídka, ale ricotta ho obsahuje. Syrovátkový sýr je tedy prospěšný i pro správnou činnost kardiovaskulárního systému a stará se i o zdraví mozku. Obecně platí, že vitamíny skupiny B pomáhají udržovat emoční rovnováhu.
Co vařit se sýrem ricotta
Sýr ricotta se skvěle hodí do slaných i sladkých jídel. Přidejte ji do salátu, těstovin nebo použijte jako zálivku. Zkuste při výrobě cheesecaku, tiramisu nebo cheesecaku nahradit běžný kysaný mléčný sýr ricottou.