Litinová pánev tyto chyby neodpouští – to byste neměli dělat, jinak jsou to jen vyhozené peníze
Mnohé ženy v domácnosti rády smaží na litinových pánvích. Taková jídla mají skutečně značné výhody. Ale ať už používáte starou litinovou pánev nebo jste si pořídili novou, vyplatí se vědět, jak s ní zacházet, aby vám vydržela co nejdéle.
Odborníci jmenovali tři hlavní chyby, které zkazí i tu nejlepší litinu.
Litinové pánve a hrnce jsou velmi odolné. Při správné péči mohou sloužit několika generacím hospodyněk.
Uchovávejte litinové nádobí suché
Litinové nádobí nemá dodatečný ochranný povlak. Aby se zabránilo tvorbě rzi, je třeba jej po umytí vždy vytřít do sucha. Některé ženy v domácnosti praktikují dodatečné sušení po dobu 2-3 minut na ohni.
Pokud se jedná o předmět, který používáte velmi zřídka, měli byste suchý povrch pokrýt tenkou vrstvou oleje. Jednoduše navlhčete papírovou utěrku malým množstvím oleje a otřete celý povrch. Poté můžete otřít suchým ručníkem, aby vrstva oleje byla minimální.
Nenechávejte jídlo v litinových pánvích
Korozi v litinovém hrnci nebo litinové pánvi mohou způsobit potraviny, které jsou tam dlouhodobě skladovány. Zbytky jídla je nejlepší přemístit do jiné nádoby, například do skladovací nádoby. Jinak jídlo poškodí stěny litinové pánve a jídlo samo získá kovovou chuť.
Nesmažit bez tuku
Touha po zdravé stravě nutí mnoho hospodyň, aby se vyhýbaly jídlům smaženým v jakémkoli tuku nebo oleji. V takovém případě zvolte pánev vhodnou pro takové vaření. To ale v žádném případě není litina. Nejprve se jídlo přilepí na pánev a pokrm se zkazí. Za druhé, mikropoškození litinového nádobí nakonec povede ke ztrátě jeho vlastností.
Aktuálně čteno: