životní styl

Je mikrovlnná trouba škodlivá: 5 nejoblíbenějších mýtů, kterým mnozí stále věří

34views

Mýtus č. 1. Nesmí se používat plastové nádoby

Plasty přicházejí v různých kvalitách a složeních. Některé nádoby jsou určeny pouze pro studené výrobky, například pro uchovávání potravin v lednici. Existuje ale plastové nádobí, které je s mikrovlnkou zcela kompatibilní. Pečlivě si proto přečtěte informace na etiketě nebo značky na dně nádoby.

Mýtus č. 2. Jídlo z mikrovlnky ztrácí živiny

Jakákoli tepelná úprava ovlivňuje jídlo. Vlivem tepla určité množství prospěšných látek skutečně mizí. Ale to platí i pro vaření na sporáku, v troubě a v mikrovlnné troubě. Například vitamín C, omega-3 tuky a některé antioxidanty jsou poměrně citlivé na teplo. Existují však produkty, které při vaření ve vodě ztrácejí více výhod. Například brokolice.

Chcete-li maximalizovat výhody mikrovlnných jídel, zkraťte dobu vaření použitím vyšších teplot a použijte méně vody. Vaše jídlo tak bude ještě zdravější, než když se vařilo na sporáku.

Mýtus č. 3. Mikrovlny jsou nebezpečné a způsobují rakovinu

Mikrovlnné trouby ohřívají jídlo pomocí mikrovln, které jsou nízkoenergetické záření. Právě tyto vlny způsobují vibrace molekul vody v potravinách, což způsobuje rychlý nárůst teploty. Tyto mikrovlny ale fungují jinak než rentgenové nebo gama záření, takže nepoškodí jídlo uvnitř ani lidi venku.

Je také nemožné získat rakovinu konzumací zdravých potravin v mikrovlnné troubě. Stejně jako je naprosto bezpečné stát vedle fungujícího zařízení. Nejhorší věc, která se může stát při úniku mikrovlnné trouby, je popálení kůže. Ale to pouze v případě, že je trouba poškozená.

Mýtus č. 4. Mikrovlny způsobují šedý zákal

Pokračujeme v boření mýtů o nebezpečnosti mikrovlnných trub pro zdraví. Po určitou dobu se vytvořil názor: když se podíváte na to, jak kamna fungují po dlouhou dobu, pak jejich záření poškozuje vaše oči a zrak. Jak mikrovlnky fungují, jsme si ale již popsali výše. Působí pouze vnitřně a nejsou schopny takto poškodit zrak.

Mýtus č. 5. Mikrovlnné trouby – pouze pro ohřev jídla

Zkušenosti ukazují, že používání mikrovlnné trouby k ohřevu vařeného jídla je nejoblíbenějším způsobem použití zařízení. Moderní mikrovlnky ale umí mnohem víc. V návodu k vašemu zařízení i na internetu najdete mnoho zajímavých a pro vás vhodných receptů.

Tipy pro efektivní používání mikrovlnné trouby

  • Z bezpečnostních důvodů udržujte vzdálenost 20-50 cm od mikrovlnné trouby, když je v provozu.
  • Před spuštěním programu se ujistěte, že jsou dvířka pevně zavřená.
  • Neumisťujte potraviny do uzavřených nádob.
  • Nezapínejte prázdnou mikrovlnnou troubu.

Také by vás mohly zajímat novinky:

Leave a Response