Ve velkém množství se tuky nacházejí v ořeších, másle, margarínu, vepřovém tuku a tvrdém sýru.
Jaké tuky jsou špatné pro játra?
– Živočišného původu a smíšené – tzv. žáruvzdorné. Pokud použijete na smažení např. margarín, pak se uvolňují nebezpečné látky (aldehydy), které játrům škodí. Navíc se takové tuky dobře ukládají v játrech. Žáruvzdorné tuky jsou nebezpečné nejen pro něj, ale také pro krevní cévy: přispívají k tvorbě cholesterolových plaků, které zužují lumen a brání průtoku krve.
— Jsou housky bezpečné ke konzumaci?
– Ne. Přejídání jakéhokoli jídla – tučného, sladkého, škrobového – je vždy škodlivé. Pokud vaše strava obsahuje hodně potravin bohatých na „rychlé“ sacharidy, tělo je jednoduše přemění na tuk. Navíc přebytek sacharidů narušuje metabolismus. Lidé, kteří se přejídají, často trpí tukovým onemocněním jater: jejich jaterní tkáň je nahrazena tukovou tkání. Rychlé občerstvení je obzvláště škodlivé. Pro játra je těžké hamburger zpracovat: obsahuje placičku s velkým množstvím živočišného tuku, hojnost těžké omáčky a velkou housku z bílé mouky.
Důležitá je také dieta. Pokud člověk, aniž by měl čas vstát od stolu, přemýšlí o tom, co si ještě dát, pak kvůli zátěži jídla, která následuje po sobě, klesá citlivost na hormon inzulín (inzulinová rezistence). Kam jdou sacharidy? Buď se promění v tuk, nebo se usadí v cévách ve formě cholesterolových plaků. Výsledkem je tuková hepatóza a chudé, křehké krevní cévy.
Na základě materiálů z fakty.ua
Jaký olej tělo dobře vstřebává?
Tvrdí to výzkum vědců, kteří zkoumali životní styl stoletých lidí, ze všech olejů Nejlepší je použít řepkové, olivové a lněné semínko. Jsou nejvhodnější pro člověka. Myslím, že mohou obsahovat i konopný olej. A zbytek – ne více než 1-2 lžičky denně a za žádných okolností s nimi nesmažte.
Mimochodem slunečnicového oleje, kterého jíme tolik, jsme konzumovali velmi málo a byl pouze lisovaný za studena. Tělo vstřebá pouze 1-2 lžičky tohoto oleje a vše ostatní odloží.
Trovná se Ljubov Kharitonova
Jaký olej je nejlepší na smažení?
Předpokládá se, že nerafinovaný olej je prospěšný, zatímco rafinovanému oleji je lepší se vyhnout.
Podle odborníků mají tyto oleje různé účely, takže by se jim nemělo bránit.
- Nerafinovaný olej je dobrý do salátu,
- A na rafinovaný potřeba vařit jídlo.
Rafinovaný olej prochází čištěním adsorbenty, zahříváním a zmrazováním – kromě oleje samotného v něm nic nezůstane. Je to dobrý produkt na smažení a vaření, také proto V takovém oleji se při vystavení teplotě nevytvářejí škodlivé trans-tuky.
Přečtěte si také: