Tvrdý sýr obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které pomáhají posilovat kosti a zuby. Pravidelným používáním tohoto produktu budete mít zdravou pokožku, pevné vlasy a nehty.
Jak vybrat tvrdý sýr
Kvalita sýra přímo závisí na surovinách, ze kterých je vyroben, a na době zrání. Bezohlední výrobci mohou některé mléčné tuky nahradit rostlinnými.
Barva by měla být jednotná v celé tloušťce sýra. Čím vyšší je obsah tuku ve výrobku, tím sytější bude barva. Pozor ale na nepřirozený žlutý produkt – může ukazovat na přidaná barviva. Barva sýra bude příliš světlá u odrůd s nízkým obsahem tuku, stejně jako u produktů, které obsahují hodně soli. Pokud má sýr nestejnoměrnou barvu, znamená to, že není zralý a je vyroben zrychlenou technologií.
Při výrobě se tvrdé sýry pokrývají voskovou krustou nebo plastovou fólií. Pokud se místy odlupuje a deformuje, sýr se pokazil.
O nízké kvalitě mléka, ze kterého se sýr vyrábí, svědčí nerovnoměrné uspořádání různě velkých otvorů. V takových případech budou otvory uvnitř hlavy velké a blíže k okraji – menší.
Z čeho se skládá kvalitní sýr?
Při nákupu baleného sýra si pozorně přečtěte štítky. Nápis „sýrový výrobek“ naznačuje, že výrobci přidali rostlinné tuky a pravděpodobně i barviva a zahušťovadla.
Tvrdý sýr se vyrábí ze tří složek: mléka, předkrmu a soli.
Také by vás mohly zajímat novinky: