Přidáním bazalky do pokrmů jim dodáte originální a vytříbenou chuť. Tato bylinka se hodí nejen do salátů, na pizzu a těstoviny, ale také do smažených mas, zeleninových jídel a polévek.
Dříve jsme vám řekli, jak se zásobit: jaké jsou způsoby skladování na zimu.
Jaké jsou výhody bazalky?
Listy čerstvé bazalky jsou bohaté na vitamíny A, K, C, železo, vápník, folát a mangan. Dále obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které pomáhají snižovat působení škodlivých látek na organismus a také pomáhá posilovat imunitní systém a pomáhá při nachlazení. Kromě listů jsou užitečná i semínka bazalky, bohatá na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Často se používá ve stravě těch, kteří chtějí ovládat chuť k jídlu.
Druhy bazalky a jejich kulinářské použití
- Zelená bazalka . Tento druh je široce dostupný a má jemné listy vonící po anýzu a živou chuť a barvu. Skvěle se hodí k pizze, salátům s okurkami, rajčaty, olivami a těstovinami. Nejznámější použití je pesto, kde je bazalka klíčovou složkou.
- Fialová bazalka . Tento druh má výraznější chuť, tmavší barvu a silnější listy. Doplňuje masité pokrmy, jako je ražniči a v sušeném stavu i mleté maso. O příjemné osvěžení v sezóně se postarají limonády a čaje z fialové bazalky.
- Citronová (thajská) bazalka . Se sladkou, citrónovou, pepřovou chutí se tato odrůda nejlépe hodí k mořským plodům, rýži a thajským, indickým nebo vietnamským pokrmům.
Jak skladovat bazalku?
Bazalku lze uchovávat ve vodě mimo přímé sluneční světlo nebo ji uchovávat v chladničce zabalením stonků do vlhkého hadříku. Na zimu lze bazalku sušit nebo zmrazit. K sušení použijte troubu nebo sušičku, skladujte bylinku ve vzduchotěsné nádobě. Bazalku lze konzervovat zmrazením jako pesto, které pak lze snadno použít na těstoviny, polévky a chleby.
Bazalka má vždy vůni a chuť, která inspiruje ke kulinářským experimentům!
Také by vás mohly zajímat novinky: