životní styl

Jak si vybrat kvalitní ryby – na to je třeba věnovat pozornost

44views

Ryby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Ostatně tento produkt je díky bílkovinám důležitou součástí zdravé výživy. Je však důležité vybrat si kvalitní ryby. Na co si dát pozor?

Která ryba je zdravější: moře nebo řeka?

Z hlediska obsahu omega-3 mastných kyselin jsou říční ryby horší než mořské ryby. Obsahuje ale více bílkovin a železa. Je třeba připomenout, že ve většině případů jsou mořské ryby k dispozici zmrazené. Hrozí, že narazíte na výrobek, který byl opakovaně zmražen nebo byl v tomto stavu delší dobu. Ryby proto ztrácí významnou část prospěšných prvků.

Říční ryby jsou často dostupné čerstvé. Nikdy si však nemůžete být jisti, jak čisté je jezírko, ve kterém vyrůstala.

Dnes navíc víme o možnosti pěstování různých druhů ryb na speciálních farmách. Bezohlední obchodníci mohou používat antibiotika, stimulátory růstu atd. pro rychle rostoucí ryby atraktivních velikostí.

Jak vybrat kvalitní ryby

Jedním z důležitých aspektů při výběru dobré ryby je pochopení jejího původu. Nejlepší je kupovat divoké ryby, které vyrostly v přírodních podmínkách. Z mořských ryb to budou treska, losos z Dálného východu, saury, treska, sledě, platýs, makrela, treska bezvousá, štikozubec, zelenáč, navaga, sardinky a huňáček severní. Při nákupu říčních ryb dejte přednost okounovi a štice.

Přečtěte si také:

Věnujte pozornost vzhledu ryb. Divoké ryby mají obvykle velké ploutve. I zatuchlá ryba vypěstovaná v přírodních podmínkách vám může zničit nejen večeři, ale i zdraví. Dobrá ryba má husté šupiny, měkké ploutve, růžové nebo šarlatové žábry a průhledné oči. Pokud tyto vlastnosti nejsou splněny, odmítněte nákup.

Leave a Response