Co je kyselina askorbová
Kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamín, který se nejprve dostává do tkání těla, ale nehromadí se a rychle se vylučuje močí. Tento vitamín je velmi důležitý pro cévy, chrupavky, svaly a také pro tvorbu kolagenu v kostech.
— Protože si tělo nesyntetizuje vitamín C samo, je důležité konzumovat potraviny bohaté na tento vitamín. Na rozdíl od mnoha jiných vitamínů je obsah vitamínu C v potravinách poměrně vysoký, takže jeho denní potřebu lze snadno získat konzumací čerstvých potravin, zejména citrusových plodů, rajčat, rajčatové šťávy, brambor, červené a zelené papriky, kiwi, melounů , jahody, brokolice, růžičková kapusta. V každém ročním období je z čeho vybírat,“ říká lékař.
A dodává, že užívání farmaceutického vitamínu C může předepsat pouze lékař. Přece jen je důležité brát v úvahu jeho denní potřebu a příjem z potravy. Pro malé děti od 1 do 3 let je to 15 mg, pro dospělé nad 19 let – 90 mg. Nehledě na to, že jedna tableta kyseliny askorbové obsahuje 25 mg vitamínu C.
Kdo potřebuje vitamín C?
Yulia Kislova poznamenává, že nadbytek vitamínu C způsobuje řadu vedlejších účinků. Zejména se zvyšuje počet krystalů šťavelanu vápenatého, což může později vést k tvorbě písku a ledvinových kamenů. To způsobí bolest, nepohodlí a potíže s močením.
Jedinou klinicky ověřenou indikací pro užívání vitaminu C jsou kurděje. Mnoho studií ukazuje, že užívání vitamínu C nechrání před nachlazením. Může ovlivnit trvání chorobného stavu pouze o 10%. Obecně platí, že bez vitamínu člověk onemocní asi deset dní a s ním devět dní.
Kyselina askorbová může určité skupině lidí ulevit od příznaků při nachlazení, ale to platí pouze pro případy, kdy je vitamín užíván před propuknutím onemocnění. Použití po objevení prvních příznaků nepřináší výsledky.
Také by vás mohly zajímat novinky: