životní styl

Jakou hodnotu má kysané zelí: kdo ho musí zařadit do svého jídelníčku

55views

Kysané zelí je lepší připravit si doma nebo si ho koupit po pečlivém prostudování jeho složení. Někdy se k výrobě skutečně používá ocet, čímž se výhody produktu snižují na polovinu. Pokud se zelí pasterizuje, zničí se polovina živin.

Jaké jsou výhody kysaného zelí

Jedná se o nízkokalorický produkt, který obsahuje pouze 23 kcal na 100 gramů. Proto je skvělý pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo mít váhu pod kontrolou. Kysané zelí je bohaté na minerální látky, zejména obsahuje draslík, vápník, železo, mangan, vitamíny skupiny B, vitamíny A a K a hodně vitamínu C. Odborníci na výživu doporučují zařadit do jídelníčku 100–200 gramů kysaného zelí třikrát týdně.

Díky velkému množství prebiotik nezbytných pro rozvoj prospěšné mikroflóry pomáhá zelí normalizovat trávení a udržovat imunitu. Americká dietetická asociace a British Cancer Institute doporučují zařadit do svého jídelníčku kysané zelí, aby se snížilo riziko rakoviny střev.

Zelí pomáhá trávit tuky a sacharidy včetně cukru. To napomáhá funkci slinivky břišní a zabraňuje rozvoji diabetu 2. typu.

Bakterie mléčného kvašení obsažené v kysaném zelí pomáhají játrům bojovat s toxiny. Tento přípravek také zabraňuje ateroskleróze (hromadění usazenin na vnitřních stěnách tepen).

Vitamíny B jsou nezbytné pro zdravou pokožku, vlasy a nervový systém.

Kdo by neměl jíst kysané zelí?

Lidé trpící hypertenzí by se měli omezit na 100 gramů zelí denně. Koneckonců, výrobek obsahuje sůl. Kromě toho byste neměli jíst zelí v noci, jinak ráno zaznamenáte otoky.

Během období exacerbace gastritidy, žaludečního vředu, akutní pankreatitidy, neustálého pálení žáhy a syndromu dráždivého tračníku byste také neměli jíst zelí. Malé porce občas neuškodí, ale zaměřte se na to, jak se cítíte.

Přečtěte si také:

Někteří lidé uvádějí, že konzumace kysaného zelí způsobuje nadýmání. Měli by takové potraviny omezit.

Leave a Response