životní styl

Více užitku nebo škody: kdy jsou slepičí vejce užitečná a kdy jsou nebezpečná?

57views

Odborníci na výživu označují vařená vejce za nejzdravější. Jsou také nejbezpečnější k jídlu. Kromě výhod však mohou vejce způsobit i určité škody.

Jaké jsou výhody vajec?

Jedno vejce obsahuje 12 základních vitamínů a další 96 % minerálů. Proto je tento produkt užitečný pro těhotné ženy, protože zajišťuje přísun důležitých látek pro vývoj plodu. U mužů vajíčka zlepšují kvalitu spermií.

Kdo chce zhubnout, měl by jíst vařená vejce. Jedno vejce obsahuje asi 100 kalorií, ale dobře zasytí a zažene hlad na dlouhou dobu.

Lidské tělo absorbuje 93,7 % vaječného bílku, čímž přijímá všechny esenciální aminokyseliny. Lecitin obsažený ve žloutku je velmi prospěšný pro játra a mozek a také zlepšuje paměť, zlepšuje náladu a pomáhá bojovat proti únavě.

Vejce jsou díky obsahu vitamínu E prospěšná pro srdce. A díky cholinu se předchází rakovině prsu.

Jakou škodu mohou způsobit vejce?

Špatně umytá, nedostatečně tepelně upravená vejce mohou nést riziko kontaminace salmonelou, která vede k infekčnímu onemocnění. Abyste tomu zabránili, umyjte vejce před vařením, uvařte je natvrdo nebo je osmažte.

Vejce obsahují cholesterol. Proto by se měly jíst maximálně 3x týdně. Výzkum ukazuje, že konzumace příliš velkého množství vajec, více než 7 vajec týdně, může zvýšit riziko předčasného úmrtí u mužů o 23 %.

Lidé trpící cukrovkou by měli tento produkt používat opatrně. Velké množství vajíček totiž může způsobit infarkt a mozkovou mrtvici.

Existují případy alergie na vajíčka, ale děti jsou k ní náchylnější.

Aktuálně čteno:

Leave a Response