životní styl

Co se musí udělat s jablky před konzumací, jinak budou zdravotní problémy

11views

Pro delší skladování lze jablka ošetřit i speciálním voskem, který zabraňuje pronikání bakterií a plísní. Proto je třeba před konzumací ovoce důkladně umýt. Zde je několik tipů od profesionálů, jak to udělat správně.

Proč mýt jablka

Profesor katedry potravinářství na kanadské univerzitě, Dr. Keith Warriner, citovaný Simple Recipes, ujišťuje, že speciální voskový povlak jablek není toxický. Je schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Health Canada. Bezohlední podnikatelé však mohou pro skladování jablek použít i některé fungicidy. Tyto látky mohou být škodlivé pro lidské zdraví.

Kromě toho je na plodech vždy určitá vrstva nečistot, která se nahromadila během vegetačního období, přepravy a skladování. Dokonce i špinavé ruce prodavačů nebo zákazníků, kteří se jich dotýkají, za sebou mohou zanechat nečistoty a bakterie, které je třeba smýt.

Moje jablka jsou vysoce kvalitní

První fáze mytí jablek zahrnuje namáčení. Chcete-li to provést, vyberte velkou, čistou nádobu, vložte do ní ovoce a naplňte vodou po dobu 20-30 minut. Pokud cítíte na slupce jablek určitou mastnotu, pomůže vám teplá voda se jí zbavit.

Můžete si připravit sprej na loupání jablek. Mimochodem, hodí se i k dalšímu ovoci a zelenině. Chcete-li to provést, nalijte do láhve teplou vodu, přidejte trochu sody a octa. Promíchejte a nastříkejte produkt na ovoce. Navíc můžete snadno drhnout měkkým kartáčkem. Poté jablka důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.

Čím byste jablka omývat neměli?

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) nedoporučuje mytí ovoce a zeleniny pomocí mýdla nebo jiného čisticího prostředku. Koneckonců, buněčná struktura slupky jablek a jiného ovoce může tyto prostředky absorbovat. Ani důkladné opláchnutí tomu nezabrání. Pojídání částeček mýdla může způsobit přinejmenším nevolnost a může také přispět k rozvoji nebo zhoršení některých onemocnění.

Potřebujete oloupat jablka?

Pokud zvolíte tento způsob podávání jablek, určitě je nejprve důkladně omyjte. Jinak se nečistoty ze slupky skrz nůž a ruce určitě dostanou na dužinu ovoce.

Profesor Warriner také varuje před konzumací jader jablek, zejména semen.

„Nejezte semena ne proto, že byste dostali jabloň do břicha, ale proto, že mohou obsahovat stopy kyanidu,“ poznamenává.

Semena jablek, mandlí, švestek, meruněk a broskví obsahují malé množství kyanidu. Jeho poškození však může být patrné pouze při konzumaci velkých dávek semen.

Přečtěte si také:

Leave a Response