životní styl

Z čeho se vlastně marmeláda vyrábí a která je považována za nejzdravější?

29views

Výroba marmelády

Ovocná šťáva se nejprve svaří na hustou viskózní konzistenci. Pokud bobule nebo ovoce obsahují hodně pektinu, například jablka, meruňky, kdoule, černý rybíz, vytvoří se marmeláda bez dalších složek. V ostatních případech se přidává želatina, pektin nebo agar-agar.

Pro zlevnění výrobního procesu se však dnes do šťávy nebo pyré přidávají cukr, melasa a také barviva na výrobu marmelády. Pokud se použijí minimální dávky cukru a přírodních barviv, získáme zdravou pochoutku. Pokud existuje mnoho sladidel a přidávají se levné chemické náhražky jako barviva a příchutě, pak takový produkt nebude mít pozitivní vliv na lidské tělo.

Výhody marmelády

Marmeláda obsahuje hodně pektinu, přírodního sacharidu. Říká se mu „organismus v těle“. Koneckonců, tato látka má pozitivní vliv na střeva, odstraňuje cholesterol, zlepšuje metabolismus. Marmeláda je proto oblíbeným dezertem pro ty, kteří kontrolují váhu nebo se snaží zhubnout.

Agar-agar je polysacharid přírodního původu. Získává se z řas, takže obsahuje jód. Agar-agar příznivě působí na štítnou žlázu, játra a žaludeční motilitu.

Želatina je látka získaná z kolagenu. Proto je prospěšný pro klouby a posiluje tkáň chrupavky.

Za marmeládu to stojí

Je důležité věnovat pozornost složení marmelády. Pokud obsahuje umělá barviva, příchutě nebo chemické přísady, měli byste si uvědomit, že tyto látky mohou způsobit alergické reakce a další problémy. Velké množství cukru je plné cukrovky, patologií srdce, krevních cév, obezity a onemocnění slinivky břišní.

Přečtěte si také:

Při konzumaci velkého množství agar-agarové marmelády můžete přehánět přípustné dávky jódu, což může být škodlivé pro štítnou žlázu.

Leave a Response