životní styl

Pražená nebo zelená káva – která je zdravější a chutnější: co odborníci doporučují vybrat?

61views

Káva je oblíbeným nápojem mnoha Ukrajinců a někteří si své ráno bez povzbuzujícího nápoje ani nedokážou představit. Která káva je zdravější – zelená nebo pražená? Odpověď na tuto otázku najdete v publikaci.

Dnes, 23. září, je Den zelené kávy. Tento svátek iniciovali Italové. Má upozornit na problematiku životního prostředí obecně a zejména na problém obnovy lesů v Tanzanii, jedné ze zemí původu kávy.

Arabica

Asi 75 procent veškeré vyrobené kávy tvoří arabika. Stabilní oblibu si získal díky své ušlechtilé chuti, vynikající vůni a exkluzivní kyselosti.

Robusta

Tento druh kávy je nejsilnější a obsahuje nejvíce kofeinu. V čisté formě se pije zřídka, ale v kombinaci s Arabikou dává vynikající účinek.

Přečtěte si také:

Liberica

Káva má dostatečně silné aroma, takže se často přidává do směsí. I když chuť není příliš bohatá.

Je zelená káva samostatnou odrůdou?

Zelená káva je světle zelená kávová zrna, která nebyla pražená. Je bohatý na kyseliny chlorogenové, které chrání lidské buňky před oxidačním stresem, mají protizánětlivé vlastnosti a snižují krevní tlak. Některé studie naznačují, že kyseliny chlorogenové mohou mít také antioxidační vlastnosti a podporovat hubnutí. I když neexistují žádné vědecké důkazy, které by to podpořily.

Přečtěte si také:

Zelená kávová zrna lze uvařit jako běžnou kávu. Získáme tak trochu bylinkovou, nenasycenou chuť a lehké aroma. Ostatně právě proces pražení rozvíjí aromata, která si s kávou spojujeme. Takováto tepelná úprava kávu navíc očistí od bakterií a nečistot. Proto je pití pražené kávy bezpečnější, protože všechny bakterie nebo nečistoty byly během pražení odstraněny vysokou teplotou. I když výhody zelené kávy jsou nepopiratelné.

Leave a Response