životní styl

Jaký je skutečný rozdíl mezi ryazhenkou a kefírem a co je zdravější – zde je to, co říkají odborníci

49views

Výhody a poškození kefíru

Kefír je nápoj ze směsi kyseliny mléčné a alkoholového kvašení, vyrobený kvašením mléka kefírovými houbami.

Během fermentačního procesu bakterie a kvasinky rozkládají laktózu na glukózu a galaktózu. Kefír obsahuje minimální dávku alkoholu. Hladina etanolu se může lišit v závislosti na způsobu výroby. Studie německých vědců z roku 2016 ukázala hladinu alkoholu 0,02 g na litr.

Kefír obsahuje dietní minerály, vitamíny a esenciální aminokyseliny. Odborníci na výživu doporučují tento nápoj lidem, kteří chtějí zhubnout. Lékaři nedoporučují kefír lidem se zvýšenou kyselostí žaludku a onemocněními dvanáctníku, stejně jako gastritidou a pankreatitidou.

Proč stojí za to pít ryazhenka?

Ryazhenka je tradiční ukrajinský výrobek vyrobený z pečeného mléka. Dříve se doma mléko dlouho peklo v troubě, až zkaramelizovalo, vychladilo na pokojovou teplotu, přidala se zakysaná smetana, přiklopila a dala na teplé místo. Po 12 hodinách byla ryazhenka připravena.

V průmyslovém měřítku je mléko nejprve pasterizováno do upečeného stavu a poté fermentováno startérem z kyselého mléka.

Výhody ryazhenka pro člověka jsou jeho vysoký obsah vápníku. Jen jedna sklenice nápoje obsahuje čtvrtinu denní potřeby a také 20 % fosforu. Odborníci na výživu tvrdí, že bílkoviny z ryazhenky se vstřebávají lépe než z mléka.

Ryazhenka stimuluje chuť k jídlu, zlepšuje funkci ledvin a gastrointestinálního traktu. Současně, stejně jako kefír, by ryazhenka měla být konzumována opatrně lidmi s žaludečními vředy, gastritidou a vysokou kyselostí.

Přečtěte si také:

Leave a Response