životní styl

Celá pravda o zeleném čaji: jak nápoj ovlivňuje naše zdraví a kdo by ho neměl pít

66views

Zelený čaj má pověst zvláště zdravého nápoje. Konzumuje se teplý i studený a přidává se do zdravé výživy. Ale má zelený čaj opravdu jen výhody? Může to pít každý?

Zelený čaj je druh čaje, kterého se dosahuje určitým zpracováním čajových lístků. Nejprve jsou uschlé, poté vysušené, zkroucené a vysušené, dokud nejsou připraveny.

Pokud tomu technologie napovídá, tak to také brousí. Důležitým úkolem při výrobě zeleného čaje je zachování jeho přirozených biologicky aktivních látek.

Odborníci tvrdí, že pití zeleného čaje má pozitivní vliv na činnost mozku a cév, zpomaluje stárnutí, chrání před nadměrným přibíráním a předchází cukrovce.

Kdo by neměl pít zelený čaj

Přestože zelený čaj obsahuje téměř polovinu kofeinu než černý čaj, silný nápoj ve velkém množství může negativně ovlivnit srdce a stimulovat nadměrnou sekreci žaludeční šťávy. Zelený čaj se také nedoporučuje lidem trpícím zácpou.

Přečtěte si také:

Tento nápoj by se také neměl konzumovat při vysoké tělesné teplotě, protože teofylin v jeho složení ji ještě zvýší.

Jaký je rozdíl mezi zeleným čajem a černým čajem

Oba produkty jsou vyrobeny ze stejných čajových lístků. Technologie výroby je však jiná. U černého čaje jsou listy zoxidovány na 50 %, čímž vzniká vysoce fermentovaný čaj. Stupeň oxidace čajových lístků u zeleného čaje nepřesahuje 12% a u některých odrůd je 3%.

Leave a Response