životní styl

Cuketa nebo tykev: jaký je mezi nimi skutečný rozdíl a který je zdravější – budete určitě překvapeni

60views

Cuketa je zeleninová plodina z rodiny dýní. Jeho domovinou je Střední Amerika a Indie. A cuketa je druh cukety vyšlechtěný v Evropě. Proto se jí také říká „evropská cuketa“.

Jaký je rozdíl mezi cuketou a tykví

Cuketa roste jako keř, zatímco stonky tykve se šíří po zemi. Cuketa je vrtošivá plodina: miluje vlhkost a slunce. Tykev dobře snáší výkyvy teplot a může růst i mezi plevelem.

Tvar plodu cukety je pravidelnější, rovný, roste hlavně do délky a prakticky se nerozšiřuje. Dýně může dorůst do významných velikostí a mít poměrně „tlustý“ tvar.

Barva listů a plodů cukety je velmi sytě zelená, někdy se vzorem. Žluté cukety mají také jasnou barvu. Plody tykve mají více semen a rychleji „stárnou“ – kůže ztvrdne a dužina se uvolní.

Cuketa obsahuje mnoho minerálních látek: vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo, ale především draslík. Cuketa je také bohatá na vitamíny A, C, E, PP, B. Proto je tato zelenina často přítomna v dietní a zdravé výživě, stejně jako ve výživě dětí. Cuketa je navíc dostatečně chutná i syrová. Cuketa vyžaduje tepelnou úpravu, je smažená, dušená, konzervovaná.

:

Obě zeleniny jsou nízkokalorické a zdravé. Mají pozitivní vliv na trávicí trakt.

Leave a Response