životní styl

Co určuje barvu vaječného žloutku a který je nejzdravější – to bude pro mnohé zjevení

52views

Vaječný žloutek je zdrojem živin, má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Ovlivňuje jeho barva jeho kvalitu a výhody? Odpověď najdete v naší publikaci.

Co ovlivňuje barvu žloutku

Barva žloutku závisí na karotenoidech, které kuřata získávají z potravy. Jedná se o přírodní organické pigmenty, které jsou převážně žluté, oranžové nebo červené. Výrobci proto mohou do krmiva přidávat produkty, které je obsahují. Tímto způsobem dosáhnou jasnější barvy žloutku. Ale to neznamená, že vejce je užitečnější.

V afrických zemích, kde jsou slepice krmeny čirokovým zrnem, snášejí vejce se světlými, často mléčnými žloutky. Krmivo totiž obsahuje malé množství pigmentů. A v Jižní Americe můžete narazit na vejce s růžovým nebo načervenalým žloutkem. To vše kvůli použití rostliny annatto ve výkrmu, která má bohatý červený pigment.

Plemeno kuřete může také ovlivnit barvu žloutku. Farmáři poznamenávají, že při stejné stravě mohou kuřata různých plemen a linií snášet vejce nejen s různými barvami skořápky, ale také s různými odstíny žloutku.

Přečtěte si také:

Jaké jsou výhody žloutku?

Čerstvý a kvalitní žloutek jakékoli barvy je zdrojem organických kyselin: listové, olejové, linolové, palmitové a stearové. Obsahuje také různé vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E a K.

Leave a Response