životní styl

Který chléb je vlastně zdravější – černý nebo bílý: pro mnohé to bude překvapení

50views

Aromatický, křupavý, čerstvě upečený chléb vždy probudí chuť k jídlu. I obyčejný bochník v igelitovém sáčku je v mnoha rodinách stálým hostitelem na stole.

Je černý chléb lepší než bílý?

Nejzdravější chléb je z celozrnné mouky obsahující otruby. Tento produkt obsahuje hodně vlákniny, která pomáhá nepřejídat se, udržovat normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Celozrnné pečivo stimuluje rozvoj prospěšné střevní mikroflóry.

A černý a bílý chléb jsou v soutěži o prospěch i škodu na přibližně stejné pozici. Koneckonců, některé odrůdy černého chleba, například „Borodinsky“, obsahují více cukru než bílé. Černý chléb může navíc obsahovat sirup nebo melasu, které mu dodávají tmavou barvu a charakteristickou chuť.

Lepek v chlebu – je špatný nebo dobrý?

Jediný stav, kdy je lepek kontraindikován, je celiakie, tedy intolerance bílkovin. Postihuje 1 % lidí na světě. Pokud mezi ně nepatříte, pak vám lepek získaný konzumací pečiva pravděpodobně neuškodí. Zdravé jsou celozrnné výrobky s lepkem. Koneckonců, lepek je bílkovina, která obsahuje zinek, měď, hořčík, železo a vitamíny skupiny B.

„Chleba bez kvasnic“ – marketingový tah?

Bez droždí není možné upéct chléb v tradičním slova smyslu. A ať už se použije lisované, suché průmyslové droždí nebo droždí vzniklé v procesu vytváření předkrmu kvásku, není v tom žádný zásadní rozdíl. Takže nápis na etiketě „chléb bez kvasnic“ je jen marketingový tah.

Kvasnice jsou užitečné. Obsahuje selen, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, provitamíny D, K, PP, E, dále minerální látky draslík, vápník, zinek, hořčík, železo a esenciální aminokyseliny.

Houby, které plní funkci kypření těsta v kvásku, během pečení umírají. Ale látky užitečné pro tělo zůstávají.

Jsou knäckebroty zdravější než chleba?

Pokud je chléb vysoce kvalitní a vyrobený z celých zrn, pak si zachovají skořápku i zárodečnou vrstvu. Výživoví poradci je proto milují pro přítomnost vitamínů, minerálů a pomalých sacharidů.

Pokud ale ve složení chleba vidíte mouku, cukr a droždí, pak je to obdoba sušeného chleba. Účinek na tělo bude podobný.

Přečtěte si také:

Měli byste se úplně vzdát chleba, pokud máte cukrovku?

Lidé s cukrovkou by měli kontrolovat hladinu cukru v krvi. Chléb, zvláště bílý, ji může prudce zvednout. Proto byste měli volit pečivo s nízkým glykemickým indexem. Chleba byste se ale neměli vzdávat úplně.

Leave a Response