životní styl

Co se stane s vaším tělem, když si dáte čaj před spaním – to byste měli vědět

47views

Kofein vás nenechá spát

Kofein se nachází nejen v kávě, ale také v čaji. Tato látka blokuje adenosinové receptory – neurotransmitery odpovědné za ospalost a únavu. Mějte na paměti, že šálek kávy obsahuje 90-150 mg kofeinu, šálek černého čaje – 25-50 mg a zelený čaj – 30-100 mg.

Kofein působí jako stimulant centrálního nervového systému. Díky tomu jsme bdělejší a soustředěnější. Někteří lidé však mohou pociťovat úzkost a podrážděnost. Proto může šálek silného čaje také vyvolat probuzení nebo ztížit usínání.

Mějte na paměti, že stimulační účinek kofeinu nastupuje 15 minut po konzumaci a trvá až 6 hodin. To je třeba vzít v úvahu při přípravě silného čaje.

Jak si připravit relaxační čaj

Pokud je večerní pití čaje ve vaší rodině rituálem, horký nápoj pomáhá zahřát se po návratu z práce nebo večerní procházce, měli byste využít tipy, jak si připravit čaj, který vás uvolní a naladí ke spánku.

Uvařte si lehký čaj místo silného. Pijte to teplé, ne horké. Do černého nebo zeleného čaje můžete přidat uklidňující bylinky, jako je meduňka nebo máta. Odborníci na výživu také říkají, že mléko dokáže částečně neutralizovat účinky kofeinu, takže ho můžete přidat do nápoje.

:

Alternativou čaje mohou být bylinné nápoje z heřmánku, lípy, malinových větviček, levandule, třezalky, kozlíku lékařského nebo chmelu. Ale mějte na paměti, že některé bylinky mohou způsobit alergie. Proto byste se měli ujistit, že jsou vhodné pro vaše tělo.

Leave a Response