životní styl

Celá pravda o sádle: co je v něm prospěšnější nebo škodlivé a pro koho je tento produkt kontraindikován

56views

Tajemství popularity sádla

Dříve, v dobách bez lednic, bez konzervárenských technologií, bylo sádlo velmi oblíbeným produktem, protože se dalo dlouho skladovat. Mnoho starých ukrajinských domů si ještě pamatuje dřevěnou bednu ve vstupní chodbě, kde se po celý rok skladovalo sádlo posypané solí.

Výrobek neztratil chuť a nezkazil se a zůstal bezpečný pro tělo. Přidejte k tomu velmi vysokou nutriční hodnotu – 770-870 kcal na 100 g – a dostaneme tajemství obliby sádla v dávných dobách.

Výhody a poškození sádla

Vepřové sádlo je vcelku zdravý produkt obsahující Omega 3, cholin, vitamíny D a E. V závislosti na způsobu výkrmu obsahuje sádlo 88-94 % čistého tuku, který svou stravitelností může konkurovat mléku a rybím tukům. Obsahem ostatních esenciálních mastných kyselin vepřové sádlo předčí máslo. Moderní věda dokazuje, že konzumace sádla spolu se zeleninovými saláty předchází riziku rozvoje aterosklerózy.

Doktor zemědělských věd, akademik Ukrajinské akademie zemědělských věd Valentin Rybalko poznamenal, že nadměrné množství cholesterolu v sádle je mýtus. Podle něj obsahuje 100 g vepřového masa 60 mg cholesterolu, hovězího – 67, telecího – 87, drůbeže – 113, margarínu – 186, másla – 244, kuřecího bílku – 1560, rybího tuku. A vepřové sádlo obsahuje jen stopy cholesterolu. Zároveň tento produkt obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny. Vědec proto doporučuje ženám konzumovat 45–50 g čerstvého sádla denně, mužům pro prevenci 65–70 g. Sádlo totiž pomáhá odstraňovat radionuklidy z těla.

Lidé, kteří si při snaze zhubnout hlídají příjem kalorií, by však měli být opatrní při jejich počítání při konzumaci sádla. Odborníci na výživu také radí lidem s onemocněním ledvin a jater, akutní cholecystitidou a pankreatitidou omezit nebo vyloučit sádlo ze svého jídelníčku.

Přečtěte si také:

Jak vybrat chutné sádlo

Při nákupu čerstvého sádla věnujte pozornost jeho struktuře – bude živé a při doteku se bude lehce pohybovat. Pokud je sádlo tvrdé, znamená to, že je již vychlazené a po určitou dobu skladováno. Výrobek by neměl mít specifický zápach. Pokud kupujete slané sádlo, zvolte bílé. Nažloutlá barva bude indikovat dlouhodobé skladování a může znamenat změny chuti.

Leave a Response