životní styl

Čím se čokoláda barví a kdo by neměl jíst žádný druh této pochoutky

50views

Z historie svátku Dne čokolády

Datum oslav Mezinárodního dne čokolády není náhodné. V tento den roku 1857 se narodil Milton Hershey, zakladatel první americké čokoládovny Hershey’s. V roce 1901 založil továrnu na čokoládu v Pensylvánii. Předtím byla pochoutka přivezena z Evropy. Podnikání se stalo ziskovým.

 

Zajímavé je, že v roce 1912 plánovala rodina Hersheyových cestovat na britském parníku Titanic. Jenže kvůli nemoci manželky byl zájezd na poslední chvíli zrušen.

Z čeho se vyrábí růžová čokoláda?

Spolu s široce známou hořkou, bílou a mléčnou čokoládou je tu neobvyklá růžová. Jedná se o vynikající odrůdu vyrobenou z rubínových fazolí. Mají příjemnou světle malinovou barvu, ovocnou vůni a chuť s bobulovou kyselostí. Tyto vlastnosti se přenášejí do čokolády, která se z nich vyrábí. Růžové barvy je dosaženo bez barviv. Je považována za nejvzácnější a nejdražší druh čokolády.

Kolik čokolády můžete jíst, aniž byste poškodili své zdraví?

Odborníci na výživu radí vybrat si nejprve kvalitní čokoládu. Ale ani u takového produktu nezapomínejte na obsah kalorií. 100gramová tabulka hořké čokolády obsahuje 530 kcal a 8 g sacharidů. Mléčná čokoláda není o moc kaloričtější – obsahuje 560 kcal. Obsah sacharidů však výrazně převyšuje ukazatele tmavé – 51 g.

Odborníci na výživu doporučují sníst 20–50 g čokolády denně, abyste se vyhnuli problémům s nadváhou a hladinou cukru v krvi. Více můžete jíst pouze při intenzivní fyzické aktivitě.

Také nezapomeňte, že čokoláda je dezert. Nejlépe se konzumuje v první polovině dne.

Kdo by měl jíst čokoládu?

Lidem pracujícím pod zvláštním emočním stresem, umělcům, lékařům, učitelům, manažerům a zástupcům jiných profesí pomůže čokoláda vyrovnat se s výkyvy nálad.

Čokoládu by měly do jídelníčku zařadit i ženy s těžkým premenstruačním syndromem. Kakaové boby totiž pomohou s hormonálními změnami.

Kdo by neměl jíst čokoládu

Lékaři nedoporučují jíst čokoládu lidem trpícím migrénami, vysokým krevním tlakem, náchylným k obezitě a cukrovce 2. typu. Tento dezert může vyvolat cévní zúžení a zvýšený krevní tlak. Jeho vysoký obsah kalorií a významný obsah cukru činí tento produkt nežádoucím pro lidi s cukrovkou a pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Leave a Response