životní styl

Vyhýbejte se jako mor. Není horší volba na snídani

365views

Pravidelné, horské nebo třeba instantní? Jaké ovesné vločky vybrat? Jaká kritéria byste měli při nákupu dodržovat? Často se říká, že instantní cereálie nejsou tou nejlepší volbou kvůli stupni zpracování. Je tomu skutečně tak?

Zbytek článku je pod videem

Horské ovesné vločky, instantní a pravidelné. Jak se liší?

Ovesné vločky se liší způsobem zpracování zrna oves. Běžné ovesné vločky jsou vyrobeny z celého zrna, včetně jeho slupek, a horské ovesné vločky jsou vyrobeny z nalámaných nebo nakrájených zrn. Instantní vločky se zase získávají drcením zrnnavíc jsou vystaveny vodní páře, což způsobuje, že ztrácejí část své nutriční hodnoty.

Běžná ovesná kaše je větší než instantní a horská ovesná kaše. Vzhledem k nízkému stupni zpracování by se měly vařit 10-15 minut. Hotové vločky se nezmění na kaši. Běžné ovesné vločky mají nižší glykemický index než instantní ovesné vločky, přibližně 50-60. Podobné je to s horskými vločkami. Ty, protože se zrno předem naseká, jsou menší než běžné vločky a nemusí se vařit dlouho. Stačí asi 5 minut.

Co nejíst k snídani?
Co nejíst k snídani?© Canva | jíst kubbu

Vyplatí se jíst instantní cereálie?

Proces výroby instantních ovesných vloček znamená, že jsou hotové téměř okamžitě po zalití horkým mlékem nebo vroucí vodou. Vzhledem k tomu, že jsou více zpracované než běžné nebo horské, jejich glykemický index se zvyšuje a po uvaření činí 80-90. To je důležité pro lidi, kteří trpí cukrovkou nebo bojují s inzulínovou rezistencí. Na druhou stranu instantní ovesné vločky jsou lehce stravitelné, takže je mohou do jídelníčku zařadit i lidé se zažívacími problémy.

Při výrobě instantních ovesných vloček (hydrometrické zpracování) dochází k částečné ztrátě vitamínů a minerálních látek. Porovnáním energetické hodnoty, obsahu bílkovin, vláknotuky a sacharidy, všechny ovesné vločky vykazují podobné hodnoty.

Nejhorší snídaně. Vyhněte se takovým ovesným vločkám

Ve skutečnosti instantní ovesné vločky nejsou nezdravým produktem. Zdraví lidé by měli častěji jíst horské nebo běžné, ale instantní mohou být dobrým doplňkem jídelníčku lidí se žaludečními problémy. VJe však vhodné vědět, že jakákoli kaše, bez ohledu na to, zda je vyrobena z instantních ovesných vloček nebo ovesných vloček, se může proměnit v nezdravé jídlo.

Přidávání sirupů do ovesných vloček popř džemyčokoládové krémy a další sladkosti, proměníme zdánlivě zdravé jídlo v kalorickou bombu. Nezpůsobí vám pocit sytosti a mohou způsobit rychlý nárůst následovaný rychlým poklesem energie. Základní funkcí snídaně by mělo být pomalu a dlouhodobě uvolňující energii, která pomůže mimo jiné předcházet: návalům hladu.

Leave a Response