životní styl

Vyhýbejte se jako mor. Není horší volba na snídani

265views

Ovesné vločky jsou jednou z nejzdravějších snídaní, které si můžete udělat sami, a odborníci na výživu často zdůrazňují jedinečné vlastnosti ovesných vloček. Je však důležité si uvědomit, že různé druhy ovesných vloček mají různé vlastnosti.

Pravidelné, horské nebo třeba instantní? Jaké ovesné vločky vybrat? Jaká kritéria byste měli při nákupu dodržovat? Běžně se říká, že instantní vločky vzhledem ke stupni zpracování nejsou tou nejlepší volbou. Je to opravdu pravda?

 

Horská, instantní a běžná ovesná kaše. Jaký je rozdíl?

Ovesné vločky se liší způsobem zpracování ovesného zrna. Běžné ovesné vločky jsou vyrobeny z celého zrna, včetně jeho slupek, zatímco horské ovesné vločky jsou vyrobeny z rozbitého nebo nasekaného zrna. Instantní vločky se naopak získávají drcením zrnnavíc jsou vystaveny vodní páře, což způsobuje, že ztrácejí část své nutriční hodnoty.

Běžné ovesné vločky jsou větší než instantní a horské ovesné vločky. Vzhledem k tomu, že se vyznačují nízkým stupněm zpracování, měly by se vařit 10-15 minut. Hotové vločky se nezmění na kaši. Běžné ovesné vločky mají nižší glykemický index než instantní, asi 50-60. Podobné je to s horskými vločkami. Ty jsou díky tomu, že se zrno naseká dříve, menší než běžné vločky a nemusí se vařit dlouho. Stačí asi 5 minut.

Vyplatí se jíst instantní cereálie?

Proces výroby instantních ovesných vloček znamená, že jsou hotové téměř okamžitě po zalití horkým mlékem nebo vroucí vodou. Díky tomu, že jsou více zpracované než běžné nebo horské, zvyšuje se jejich glykemický index a po uvaření je 80-90. To je důležité pro lidi, kteří trpí cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí. Na druhou stranu instantní ovesné vločky jsou lehce stravitelné, takže je mohou do jídelníčku zařadit i lidé se zažívacími problémy.

Při procesu výroby instantních ovesných vloček (tj. hydrometrické zpracování) dochází k částečné ztrátě vitamínů a minerálních látek. Při porovnání energetické hodnoty, obsahu bílkovin, vlákniny, tuků a sacharidů však všechny ovesné vločky vykazují podobné hodnoty.

Nejhorší snídaně. Vyhněte se těmto druhům ovesných vloček

Ve skutečnosti instantní ovesné vločky nejsou nezdravým produktem. Zdraví lidé by měli častěji sáhnout po horských nebo běžných ovesných vločkách, ale instantní ovesné vločky mohou být dobrým doplňkem jídelníčku lidí se žaludečními problémy. VJe však vhodné vědět, že jakákoli kaše, ať už z instantních nebo ovesných vloček, se může proměnit v nezdravé jídlo.

Přidáním sirupů nebo džemů, čokoládových krémů a dalších sladkostí do ovesných vloček přeměníme zdánlivě zdravé jídlo v kalorickou bombu. Neposkytnou sytost a mohou způsobit rychlý nárůst a následný rychlý pokles energie. A základní funkcí snídaně by mělo být poskytování energie pomalu a pomalu uvolňované, což pomůže mimo jiné předcházet návalům hladu.

Leave a Response