životní styl

Pouhá dvě vejce denně mají na organismus silný účinek. Zde jsou skutečné účinky jejich konzumace

148views

Protože bylo prokázáno, že vejce nepřispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu, jejich obliba ve stravě výrazně vzrostla. Přínosy konzumace vajec však tuto jedinou vlastnost zdaleka přesahují. Pojďme zjistit, jaké účinky můžeme pozorovat, když budeme konzumovat dvě vejce denně.

Vejce můžeme směle označit za superpotravinu. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, takže jsou kompletním zdrojem bílkovin. Bílkoviny jsou pro tělo nezbytné, mimo jiné pomáhají budovat a regenerovat svaly, kosti a tkáně. Proč ještě stojí za to po nich sáhnout?

Proč jíst vejce?

1. podporují funkci mozku

Vejce jsou bohatá na cholin, který je nezbytný pro správnou funkci mozku. Cholin má zásadní význam pro nervový systém, mimo jiné pro tvorbu acetylcholinu – neurotransmiteru zodpovědného za paměť, učení a koncentraci. Nedostatek cholinu může vést k problémům s pamětí, potížím se soustředěním a obtížím s učením.

Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace vajec může zlepšit paměť a koncentraci. Příkladem je studie publikovaná v časopise Neurobiology of Learning and Memory, která zjistila, že lidé, kteří po dobu čtyř týdnů konzumovali dvě vejce denně, zlepšili své výsledky v testech paměti a koncentrace.. Jiná studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition odhalila, že děti, které konzumovaly jedno vejce denně po dobu osmi týdnů, také dosahovaly lepších výsledků v testech paměti a učení.

2. zlepšují zrak a stav pokožky

Vejce poskytují lutein a zeaxantin, antioxidanty, které chrání zrak a podporují funkci očí. Lutein a zeaxantin se koncentrují v makule, což je část sítnice, která je zodpovědná za ostré vidění potřebné pro činnosti vyžadující přesnost, jako je čtení nebo řízení. Nedostatek těchto antioxidantů může vést k makulární degeneraci, která je hlavní příčinou slepoty u lidí starších 60 let.

Studie ukazují, že pravidelná konzumace vajec působí proti makulární degeneraci. Například studie publikovaná v Archives of Ophthalmology zjistila, že u lidí, kteří po dobu dvou let jedli dvě vejce denně, se riziko vzniku tohoto onemocnění snížilo o 44 %.. Další studie publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition odhalila, že lidé, kteří jedli vejce denně po dobu osmi týdnů, měli v makule o 26 % více luteinu a zeaxantinu.

3. pomáhají při hubnutí

Vejce poskytují bílkoviny a zdravé tuky. Bílkoviny, které jsou pro tělo nezbytné, pomáhají budovat a regenerovat svaly a také poskytují pocit sytosti, což může pomoci snížit množství kalorií ve stravě.

Zdravé tuky ve žloutku také pomáhají udržovat pocit sytosti a zabraňují nadměrnému příjmu kalorií.. Studie ukazují, že lidé, kteří začínají den vejci, přijímají v průběhu dne méně kalorií než ti, kteří snídají jiné potraviny, např. cereálie.

4. regulují hladinu cukru v krvi a podporují zdraví srdce

Díky nízkému obsahu sacharidů a vysokému obsahu bílkovin pomáhají vejce udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi. Udržují stálou energii a stabilní hladinu cukru v krvi.

Vejce jsou bohatá na vitaminy A, E, B2, B6 a B12, které podporují zdraví cév a snižují riziko srdečních onemocnění. Antioxidanty, jako je lutein a zeaxantin, snižují hladinu triglyceridů a podporují zdravou hladinu tzv. dobrých látek. cholesterol.

6. mají pozitivní vliv na plodnost

Živiny obsažené ve vejcích, jako jsou vitaminy A, E, B12, kyselina listová, selen a zinek, mají pozitivní vliv na plodnost. Kromě toho mohou omega-3 mastné kyseliny ve vajíčkách podporovat plodnost u žen a antioxidanty ve vajíčkách zlepšují kvalitu spermií u mužů.

8 Dodávají vitamín D a E, posilují imunitu

Vejce jsou zdrojem vitaminu D, který napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu, což má vliv na zdraví kostí a celkovou tělesnou pohodu. Vitamin D Přínosy také nálada, která je pro duševní zdraví klíčová.

Vitamin E ve vejcích chrání tělo před škodlivými látkami a posiluje imunitní systéma snižuje tak riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Leave a Response