životní styl

Měli bychom jíst ovoce pouze ráno? Odborník vás šokuje odpovědí

519views

Právě teď si užíváme největší výběr čerstvého ovoce. U stánku se vám může zatočit hlava, všechno je lákavé, chutné a barevné. Ale můžete je jíst beztrestně, i když dbáte na svou postavu? Je pravda, že je nejlepší jíst je jen ráno?

Často se tvrdí, že ovoce je zdravé a má spoustu vitaminů, ale je tu jeden detail. No obsahují hodně cukru a zejména při redukční dietě je nejlepší jíst je pouze s dopoledními jídly. Někdy se dokonce objevují extrémní názory, že ovoce snědené večer dokonce „hnije“ v žaludku a je špatně stravitelné. Je to pravda? Ne!

Na vině je fruktóza

Naštěstí pro všechny milovníky ovoce se Dr. Damian Parol rozhodl tyto mýty vyvrátit. Především upozornil na to, že že ne ke všem druhům ovoce lze přistupovat stejně, protože obsahují různé množství fruktózy.. Jablka, mango nebo datle mají mnohem více fruktózy než citrusové plody, borůvky, jalovec, meruňky. Ve srovnání se sladkými nápoji nebo tyčinkami však budou mít stále nízkou hodnotu. Dr. Parol také uvádí, že studie prokázaly, že např. pouze 1 % zkonzumované fruktózy se přemění na mastné kyseliny.. Bylo by proto velmi obtížné zkonzumovat jí tolik, aby se hladina tuku v našem těle rychle a výrazně zvýšila.

Na denní době nezáleží

Odborník na výživu se domnívá, že ovoce Možná nejen konzumovat kdykoli během dne, ale že se to dokonce vyplatí.. Mají nízkou energetickou hustotu, takže večer, kdy potřebujeme méně kalorií, mohou být dokonce hitem. Někteří lidé však po odpolední konzumaci ovoce pociťují nadýmání. Většina z nás se však po jejich konzumaci cítí dobře. Proto je lepší využít sezónu ovoce a nevěřit dietním mýtům.

„Musíme si také uvědomit, že dieta je umění volby, a pokud si odpoledne nedáme ovoce, pravděpodobně sníme něco jiného. Třeba si dáme hrst ořechů nebo salát s olivovým olejem. A to jsou samozřejmě zdravé věci, ale obsahují hodně tuku. Tuků, které nevyžadují žádnou přeměnu, abychom je odložili. Upřímně mě překvapují lidé, kteří si dělají starosti s fruktózou (nebo sacharidy v širším slova smyslu), které se teoreticky mohou přeměnit na mastné kyseliny, ale nedělají si starosti s mastnými kyselinami, které už jsou tuky,“ uvádí se na internetových stránkách známého odborníka na výživu.

Leave a Response