životní styl

To je nejlepší čas na spánek. Odborníci hovoří o „zlaté hodince“.

110views

Doba spánku a její délka je individuální záležitostí. Každý z nás může mít jiné potřeby a preference. Vědci se však domnívají, že existuje něco jako „zlatá hodina“. Je to časový rámec, ve kterém bychom měli jít večer spát, abychom si zachovali zdraví a pohodu na další roky. A je jedno, jestli jste ranní ptáče, nebo noční sova.

Spánek je nepochybně velmi důležitý a neměl by být zanedbáván. Není žádným tajemstvím, že nedostatek spánku negativně ovlivňuje organismus, způsobuje únavu, zhoršuje kognitivní funkce a zvyšuje riziko mnoha onemocnění. Zajímavé je, že ani příliš mnoho spánku nám nedělá dobře. V ideálním případě bychom se proto měli dostat na zlatou střední cestu, a to jak z hlediska délky, tak počtu hodin spánku.

Podle studie publikované v European Society of Cardiology není důležitá jen délka spánku, ale také jeho načasování. Po šesti letech sledování zvyklostí více než 80 000 dobrovolníků dospěli vědci k překvapivým závěrům. Ukázalo se, že skupina, která chodila spát pozdě, kolem půlnoci nebo později, měla nejvíce zdravotních problémů.

Ti, kteří upřednostňují noční styl života, mohou mít až o 25 % vyšší pravděpodobnost, že budou trpět kardiovaskulárními chorobami. Zajímavé je, že chodit spát příliš brzy také není dobré. Ti, kteří chodí spát před 22. hodinou, mohou mít o 12 % vyšší riziko kardiovaskulárních problémů.

Studie provedená na více než tisícovce japonských pracovníků zjistila, že ti, kteří chodili spát později než o půlnoci, častěji pociťovali příznaky deprese.

Podle odborníků je nejlepší čas jít spát mezi 22. a 23. hodinou – alespoň pokud jde o zdraví srdce. Toto časové rozpětí se však zdá být velmi rozumné – ani příliš brzy, ani příliš pozdě.

Podle Národní spánkové nadace (National Sleep Foundation) potřebují dospělí lidé k dobrému zdraví a výborné pohodě v průměru sedm až devět hodin kvalitního spánku každou noc, i když samozřejmě existují lidé, kteří spí méně.

Měli bychom si uvědomit, že kvalitu spánku neovlivňuje pouze jeho délka a doba. Důležité jsou také správné podmínky v ložnici – měla by být tmavá a chladná. Většina lidí spí hůře po těžkém jídle nebo když mají hlad. Dbejte také na to, aby postel byla pohodlná (ne příliš měkká!) a ložní prádlo a pyžamo byly vyrobeny z matných, vzdušných materiálů. To vše může výrazně zvýšit naše pohodlí a v konečném důsledku se projeví v lepším a efektivnějším spánku.

Leave a Response