Italové rádi dodržují rituály spojené s pitím kávy. Proto během italských svátků, ale i na Slovensku v dobrých kavárnách najdete espresso podávané se sklenicí vody. Jaký je účel tohoto zvyku podávání kávy?
V dobrých kavárnách se k espressu podává sklenice vody pokojové teploty. Ti, kdo italský rituál pití kávy neznají, se mohou cítit zmateni. K čemu tedy slouží voda podávaná k espressu?
Proč se k espressu podává voda?
Určitě ne k ředění silné kávy. A zmiňujeme to proto, že se na sociálních sítích objevují videa, na nichž turisté manipulují s vodou navíc tak, že do ní vylijí obsah šálku. Pro Italy je to něco jako oběť. Espresso je přece káva ve své nejčistší podobě, nejdokonalejší. Mělo by se pít rychle, maximálně ve třech doušcích.
Samotný šálek na espresso by měl být bílý, aby nerozptyloval smysly vzory nebo barvami, které by se měly soustředit pouze na nápoj. Šálek by měl být předem mírně nahřátý, aby nápoj nepřenášel své teplo do nádoby. Espresso by však nemělo být horké. Podle Národního institutu italského espressa (ano, takový institut existuje) by se teplota kávy měla pohybovat kolem 67 °C.
Jak pít espresso podávané s vodou?
Voda podávaná k espressu slouží k pročištění chuťových pohárků. Měla by se proto pít před samotnou kávou.aby se ústa připravila na konzumaci espressa. Díky tomu si můžete nerušeně vychutnat chuť kávy.
Neexistuje však žádná jednotná názorová škola. Někteří předpokládají, že voda by se měla pít po dávkách před každým douškem kávy. Jiní doporučují nechat trochu vody na konci aby se odplavily intenzivní chutě, které zůstávají v ústech po vypití kávy (tzv. pachuť). Toto osvěžení připraví chuťové pohárky na ochutnávání následných jídel a dalších nápojů.