životní styl

Kdy kopat brambory? Takto je můžete udržet v dobrém stavu až rok.

174views

Kdy je správný čas na kopání? Správnou dobu sklizně brambor ovlivňuje několik faktorů – především zvolená odrůda, počasí a podmínky pěstování. Raná zelenina, tj. velmi chutné mladé brambory, může být použita pouze pro běžnou spotřebu. Pozdní odrůdy jsou naopak vhodné pro dlouhodobé skladování jako zimní zásoby. Kdy je třeba je vykopat? Jak skladovat brambory, aby se nezkazily? Vysvětlujeme.

Kdy kopat brambory?

Polskou kuchyni si bez brambor lze jen těžko představit. Přestože je tato zelenina k dostání v každém obchodě, mnoho zahrádkářů se rozhodlo pěstovat je na vlastních záhonech. Na pozemku můžeme pěstovat různé odrůdy brambor, které mohou být rané, středně rané i pozdní. Zvolená odrůda určuje způsob jejich využití. Rané brambory, ceněné mladé brambory, se konzumují ihned po sklizni, protože se špatně skladují. Chuť mladých hlíz si lze vychutnávat poměrně krátkou dobu, zatímco pozdní odrůdy lze při správném skladování používat až rok.

Odrůda má také vliv na to, kdy brambory vykopat. Různé odrůdy této zeleniny se liší v tom, kdy se sklízejí. Nové brambory vysazené v dubnu jsou obvykle připraveny k vykopání v roce Červen (přibližně 60 dní po založení porostu) – na začátku nebo na konci tohoto měsíce, v závislosti na podmínkách pěstování a počasí v daném roce. V případě pozdních odrůd musíme počkat o něco déle. Sklizeň hlíz určených ke skladování probíhá obvykle v následujících měsících září-říjen.

Jak poznáme, že je pozdní brambor připraven k vykopání? Koncem srpna sledujte místa, která začínají žloutnout a vadnout. Tehdy je seřízněte nízko a hlízy nechte v zemi ještě dva týdny. Pak je za slunečného, teplého a bezdeštného dne vykopejte. Chcete-li zkontrolovat, zda jsou brambory definitivně připraveny ke sklizni, můžete vykopat několik rostlin a posoudit, zda se slupka na hlízách odlupuje.

Jak brambory skladujete?

Brambory vykopané koncem léta nebo začátkem podzimu se nechávají na poli 2-3 hodiny na slunci, aby vyschly. To je důležitý krok, protože během skladování by se na vlhké zelenině mohla objevit plíseň. Další krok posouzení stavu hlíz. Hlízy, které byly poškozeny při vykopávání nebo vykazují známky onemocnění, musí být vyřazeny. Ke skladování lze použít pouze brambory, které jsou zralé, pevné, zdravé a zbavené přebytečné zeminy (ale ne omyté).

Jak skladovat brambory, aby se až rok nekazily? Po výběru brambor je přemístěte do tmavé místnosti s teplotou 7-10 °C a vlhkostí vzduchu kolem 90 %. Nejlepší místo pro skladování brambor je obvykle sklep nebo garáž. Hlízy by měly být uloženy v akrylové bedně, plátěném pytli nebo v síti. nikdy ne ve fóliiprotože musí být vzduchotěsné.

Ačkoli by měly být podmínky v místnosti po celou dobu skladování brambor stejné, není to vždy možné. Pokud se tedy teplota ve sklepě nebo garáži zvýší, musíme místnost větrat. V zimě, když je příliš chladno, můžeme uskladněné brambory přikrýt lepenkou nebo starou látkou. Krabici nebo pytel položíme na polystyrenovou desku, která chrání brambory zespodu.

Leave a Response