životní styl

Kde se klíšťata vyskytují nejčastěji? „Nechodí na stromy a nepadají z větví.“

100views

Kde se klíšťata v lese nejčastěji vyskytují?

Klíšťata mají ráda vlhkost, takže těmto pavoukovcům, kteří přenášejí nebezpečné nemoci, jsme vystaveni hlavně v listnatých a smíšených lesích,“ říká pro PAP biolog profesor Jerzy Michalik.

„Listnaté a smíšené lesy s bohatým podrostem, kde je vysoký opad steliva a listy stromů stíní lesní půdu, což snižuje výpar a v důsledku toho zvyšuje vlhkost vzduchu, rozhodně poskytují klíšťatům lepší podmínky pro přežití. Proto dovolená v listnatých a smíšených lesích výrazně zvyšuje riziko kontaktu s klíšťaty ve srovnání s jehličnatými porosty,“ vysvětluje profesor Michalak.

Kde se klíšťata nejčastěji zakousnou?

Přestože jsou klíšťata malí tvorové, jejich kousnutí může být velmi nebezpečné. Chcete-li se před nimi účinně chránit, noste zakryté boty, dlouhé ponožky a kalhoty. Totéž platí pro děti, které by měly být dále chráněny nošením oblečení s dlouhými rukávy a pokrývkou hlavy.

Prof. Michalik připomíná, že klíšťata nechodí po stromech a nepadají z větví. Své hostitele hledají na lesní půdě: samičky klíšťat šplhají maximálně do výšky kolen, zatímco nymfy žijí v podestýlce a nízké vegetaci.

Odborník upozorňuje, že klíšťata si vybírají různá místa k zahrabání v závislosti na věku člověka. U dospělých osob se asi 70 % klíšťat zahrabává od pasu dolů. Nejčastějšími oblastmi jsou kotníky, lýtka, kolenní ohyby, třísla, břicho a hýždě. Děti jsou naopak nejčastěji napadeny v oblasti hlavy, krku a ramen.

Po návratu z procházky vždy důkladně zkontrolujte tyto oblasti za použití dobrého osvětlení a brýlí, pokud je používáte. Z klíšťat nás nejčastěji napadají malé nymfy o velikosti menší než 1,5 milimetru. Dospělé samičky jsou méně početné a snadněji je lze spatřit, protože dorůstají délky až 3,5 milimetru.

Biologové odhadují, že silně vonící oleje: eukalyptus, máta peprná, levandule jsou při ochraně před klíšťaty stejně účinné jako repelenty.

Leave a Response