životní styl

Stačí ho nalít na plevel a ten bez námahy zmizí. Koupíte ho všude

122views

Vyčnívají i z těch nejmenších mezer a působí dojmem zanedbanosti. Plevel na chodnících a zahradních cestách je nejen estetickým problémem, ale také skutečnou hrozbou pro strukturu chodníku. Nejrozšířenější druhy se silným kořenovým balem jsou schopny zničit položené konstrukce, čímž nás vystavují nákladům. Jak se zbavit svlačců ze zahradních cest? Přítel navrhl dva způsoby: jeden bez námahy bojuje s divokými travinami, druhý dokazuje, že neexistuje plevel, který by se nedal odstranit.

Plevel na dlažbě a zahradních cestách

Zahradní cesty a aleje lze pokládat přírodními nebo syntetickými materiály, které dokonale imitují různé materiály. Jejich estetika koresponduje se stylem daného prostoru a kompozicemi zeleně, díky čemuž je celá úprava ucelená. Důležitá je také funkčnost, protože každý chodník, alej, přístup nebo příjezdová cesta mají specifický účel. Plevel prorůstající mezi dlažebními kostkami nebo kostkami je nejen vizuálním problémem, ale také hrozbou pro trvanlivost, a tedy i funkčnost těchto architektonických prvků.

Silné, dlouhé a rychle rostoucí Kořeny planě rostoucích rostlin jsou schopny pronikat trhlinami., čímž je rozrušují a dochází k nerovnostem, někdy i k praskání jemnějších materiálů. Proto je zbavování se plevelů tak důležité. Nejjednodušší, ale zdaleka ne nejúčinnější metodou je jejich ruční vytrhávání pomocí vhodného zahradního nářadí.

Bohužel mnoho druhů má tak silné kořeny, že pokud se je pokusíte vytrhnout nebo vytrhnout úplně, skončíte s přetržením kořenového balu a zanecháním velkého kusu v půdě. Odtud v v krátké době vyroste nový plevel. a všechna ta tvrdá práce začíná znovu. Které plevele se na silnicích objevují nejčastěji? Mezery mezi dlažebními kostkami, dlažebními kostkami nebo jinými materiály vyplňují především jednoděložné a dvouděložné plevele:

  • Gaučová tráva,
  • zlatobýl,
  • pampelišky,
  • bodláky,
  • různé druhy samovolně rostoucích trav.

Ruční odstraňování plevelů může být neúspěšné i na dlažbě a nepravidelně tvarovaných cestách na zahradě. Z četných štěrbin se vám podaří vytáhnout jednotlivé rostliny, ale když je plevelů více a materiál cestičky nápaditější, je pletí nekonečným příběhem.

Naštěstí se na nedávném setkání ROD s pozemkem starší kamarád zahradník podělil o několik jednoduchých a účinných způsobů, jak se zbavit nežádoucích rostlin. Plevele, která se tu a tam objeví na chodníku a cestičkách v zahradě, odstranit pomocí domácího prostředku, který funguje stejně dobře jako zahradní chemie. Jakmile jsem se o něm dozvěděl, okamžitě jsem se rozhodl ho vyzkoušet.

Žádné trhání, žádné zalévání – dobrý způsob boje s plevelem

K hubení plevele na zahradních cestách a v alejích jsem použil různé přípravky. Domácí lihový roztok k postřiku pomohl, ale jen na chvíli. Všiml jsem si, že plevel stále roste, i když o něco slaběji. Vzhledem k neustálému větru na mé zahradě, která se nachází na malém kopci, však postřik silnými látkami představuje skutečné nebezpečí pro ostatní rostliny. Nemohu kontrolovat postřik v určité oblasti, a tak jsem raději našel jinou metodu, která by působila přímo na divoké druhy dříve, než poškodí nově položenou dlažbu a desky.

Metoda, o které se zmínil přítel, zahrnuje použití známé kuchyňské přísady – jedlé sody. Asi jste už mnohokrát slyšeli, že dokáže účinně spálit plevel. Existuje však způsob, jak její účinek zvýšit a ošetření zefektivnit.

  • Jedlá soda a vařící voda na plevel

Chcete-li vyčistit cestu hlubokým spálením kořenů neustále se vytrhávajícího plevele, posypte rostliny jedlou sodou a poté je zalijte vroucí vodou. Tím se prostředek vsákne do země, pronikne hluboko a zničí kořeny.

Bohužel některé druhy jsou vůči jedlé sodě extrémně odolné a já s nimi neustále bojuji a snažím se je stejně vytrhávat i s kořeny. Protože mi kamarádka navrhla jiný dobrý způsob, jak se vypořádat s plevelem, netrhám. je, ale zalévám…. bělidlo.

Tento účinný prostředek, který mám v prádelně, mi umožňuje spálit samovolně rostoucí plevel vcelku, aniž by se odrazil jediný kořínek. Buďte s ním však opatrní, stejně jako se zahradní chemií.

Nepoužívejte bělidlo, pokud vaše cesta vede přes zeleninovou zahradu nebo vedle kvetoucího záhonu. Bělidlo nepoužívejte ani v případě, že je vaše cesta vydlážděna barevnými dlažebními kostkami nebo ozdobnými deskami – mohlo by dojít k jejich odbarvení a trvalému poškození estetické úpravy. Nic jiného nezabírá a typ materiálu používaného na vaší zahradě umožňuje použití opravdu silných účinných látek? Pak na . večer zalévejte plevel bělidlem. a počkejte do rána. Poté můžete odstranit zbytky rostlin, vyčistit alej a zředit zbytky opláchnutím plochy vodou, stejně jako při vydatnějším zalévání.

Leave a Response