životní styl

Slováci tuto rostlinu podceňují. Snižuje však vysokou hladinu cukru a pomáhá odbourávat tuk.

140views

Obyčejná rostlina, nebo bylina s velkou mocí? Vyniká svými blahodárnými účinky. Tato rostlina se doporučuje pro zlepšení zdraví a krásy, má pozitivní vliv na trávicí trakt, snižuje hladinu cukru v krvi, působí expektoračně, antibakteriálně a protizánětlivě. Pečuje také o stav naší pokožky a zajišťuje krásné vlasy.

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum L.) je jednoletá rostlina z čeledi bobovitých, která existuje v desítkách odrůd. Říká se jí také boží tráva, pískavice řecké seno, řecký jetel, řecké seno, řecká máslovka a synagogální tráva. Ve svém přirozeném prostředí se tato rostlina vyskytuje v oblasti Středozemního moře, zatímco v Polsku (i jinde) se pěstuje jako pícnina.

Pískavice řecké seno se používá v lékařství – její zdraví prospěšné vlastnosti jsou ceněny již od starověku. Egypťané, Řekové a Římané ji používali k léčbě různých nemocí a neduhů. Důležitou roli hrála také v tradiční indické medicíně – ájurvédě. Pískavice se používá také v kosmetice a jako koření; je jednou ze složek směsí kari.

Pískavice řecké seno – jak ji používat?

Blahodárné účinky rostliny pocházejí z jejích listů a semen. Jsou zdrojem cenných látek, jako jsou flavonoidy, slizové sloučeniny, steroly, saponiny, alkaloidy a vitaminy (zejména B1 a B3), dále minerálních látek – fosforu, železa, vápníku a draslíku – a aminokyselin.

Použití a dávkování pískavice řecké seno do značné míry závisí na účelu, pro který ji chceme použít. Lze ji konzumovat jako sušené, granulované, kapsle, suspenzi, krém, tablety nebo práškové koření. Semena lze užívat perorálně, koření se přidává do jídel a k zevnímu použití se doporučují masti a krémy z pískavice. Dobrou volbou je také příprava samotného peelingu, stejně jako potírání obličeje a vlasů.

Pískavice řecké seno – vlastnosti

Pískavice řecké seno má pozitivní účinky na organismus na různých úrovních. Při perorálním užívání reguluje metabolismus lipidů. Snižuje koncentraci „špatného“ cholesterolu a zároveň zvyšuje koncentraci „dobrého“ cholesterolu. Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje střevní peristaltiku s pozitivním vlivem na metabolismus, snižuje plynatost, zabraňuje zácpě a povzbuzuje chuť k jídlu. Chrání játra a snižuje zánět žaludeční sliznice.

Tato cenná bylina se používá také při nachlazení a infekcích horních cest dýchacích – působí expektoračně, antibakteriálně a protizánětlivě. Posiluje celkovou obranyschopnost organismu a snižuje hladinu glukózy v krvi, takže je úspěšnou léčbou cukrovky.

Pískavice podporuje správnou funkci nervového systému a zlepšuje paměť a koncentraci. Podle vědců je vhodné ji podávat pacientům s Alzheimerovou chorobou i dalšími neurologickými onemocněními.

Semena pískavice řecké seno se doporučují také kojícím ženám – stimulují laktaci a jsou přírodním laktačním prostředkem. Používání obkladů z pískavice urychluje hojení ran, vředů a abscesů.

Pískavice řecké seno v kosmetice

Pískavice řecké seno se používá také v kosmetice. Má velmi příznivý vliv na vlasy a doporučuje se zejména při problémech s vypadáváním vlasů. Kromě toho dokáže zlepšit stav naší pokožky obličeje – má silný antiseptický účinek, a proto se doporučuje pro mastnou a smíšenou pleť. Provádění peelingu s pískavicí řecké seno dokonale čistí pokožku, aniž by ji dráždilo. Kromě toho má tato rostlina účinek na redukci akné, včetně růžovky, a také na odstraňování skvrn a redukci hyperpigmentace. Pokud jde o redukci hyperpigmentace, působí rychleji než většina krémů na pultech obchodů. Tonika s pískavicí urychlují regeneraci pokožky a snižují viditelnost drobných jizev.

Pískavice řecké seno v kuchyni

Pískavice řecké seno se používá jako koření. V asijské kuchyni se nejčastěji používá v práškové formě. Díky své specifické chuti je vynikajícím doplňkem různých masových, rybích a zeleninových pokrmů. Dobře se kombinuje s pikantními pokrmy, ale lze ji přidávat i do polévek, těstovin a salátů. Každý milovník asijských chutí ví, že kari s pískavicí je dokonalá kombinace.

Semínka pískavice můžete kombinovat také s medem nebo džemem. Mnoho lidí přidává semínka pískavice do mouky používané na různé druhy pečiva. Hodí se jako přísada do humusu nebo chalvy a někteří lidé ji používají k ochucení sýrů.

Nežádoucí účinky

Užívání pískavice řecké seno v souladu s pravidly dávkování a lékařskými doporučeními je bezpečné a není spojeno s žádnými negativními důsledky. Některá chronická onemocnění vyžadují vyřazení pískavice z jídelníčku, stejně jako užívání některých léků, ale nejlépe je poradit se s odborníkem. Lidé, kteří užívají velké množství této byliny, mohou zaznamenat změnu zápachu své pokožky, protože spolu s potem se vylučují charakteristické zapáchající látky. Tento zápach je označován jako vůně javorového sirupu nebo kozího sýra.

Těhotné ženy by si měly dávat pozor na pískavici – příliš mnoho jetele pískavice může způsobit děložní stahy, které urychlují porod.

Leave a Response