životní styl

Dejte toto ovoce vedle rajčat a krásně dozraje.

130views

Když se rajčata na keřích začnou nesměle zelenat, zahrádkáři netrpělivě očekávají první sklizeň. Někdy se nemohou dočkat natolik, že se chopí konve a hledají způsoby, jak dozrávání zeleniny urychlit. Co lze udělat pro to, aby zelená rajčata dozrála rychleji? Pomůže vám jeden, byť triviální způsob.

Doma vypěstovaná, červená a chutná jsou snem každého zahrádkáře. Mohou však být vybíravé a někdy způsobují problémy. Rajčata, která se již pomalu červenají na keřích, čekají na první letošní sklizeň. Zatímco někteří zahrádkáři si již pochutnávají na jejich chuti, jiní si stále ještě zelenou zeleninu prohlížejí s obavami. Tehdy má smysl pustit se do práce.

Proč rajčata nedozrávají na keři? Tady je důvod

Voda, živiny a sluneční světlo jsou klíčovými faktory pro úspěšné pěstování rajčat. K tomu se přidává další aspekt, který majitelé pozemků někdy přehlížejí – vzduch. Na vrcholu sezóny, kdy rajčata dosahují maximální velikosti, jsou hustá a silná. Tehdy si zaslouží trochu více pozornosti.

Přestože dostatečné množství listů pomáhá rostlině udržet vlhkost v půdě, spodní části listů nebo dokonce celé větve by měly být odstraněny. Tím se zlepší výměna vzduchu ve spodních částech keře, aby se přebytečná vlhkost odpařovala a rostlina dostávala rovnoměrné sluneční světlo.

Čím zalévat rajčata, aby rychleji dozrávala. Dávejte pozor

Odstranění spodních částí listů má také další výhodu. Pravidelné odřezávání zelených listů totiž umožňuje rostlině přidělovat živiny k jiným důležitým účelům – včetně především tvorbu plodů a podporu jejich dozrávání.

Až budete brát do ruky konev, nezapomeňte, že voda, která se dostane pod keře, by měla být. teplé a dehydratované. Důležité je, že rajčata mají ráda lehkou zálivku. přímo pod keřem. Netrpí zamokřením listů. Nepříznivě na ně působí také nadměrné množství vody. Příliš mnoho zalévání může zpozdit proces zrání rajčata. Pokud je tedy zelenina na keři stále zelená, možná hledáte příliš mnoho vody.

Mimochodem, je třeba mít na paměti, že nic nepodpoří růst rostlin tolik jako bdělé oko zahradníka, který neustále sleduje, zda se na nich nevyskytuje hmyz nebo nemoci.

Co lze udělat pro to, aby rajčata dozrála? Triviální způsob

Někteří zahrádkáři se však nemohou dočkat, až ochutnají vlastní domácí rajčata, a to natolik, že ještě ne zcela zralá rajčata otrhají z keře a nechají je doma zčervenat. Opět se však vyplatí mít na paměti několik zásadních pravidel.

Za prvé, z keře sbírejte pouze zeleninu, která již začíná mírně červenat – což naznačuje, že proces zrání již začal. Pokud jsou zcela zelené, měly by tak ještě nějakou dobu zůstat. Dále se doporučuje umístit je na okenní parapet, ale vyhnout se přímému slunečnímu záření.

Dozrávání rajčat lze urychlit i jedním triviálním způsobem. Stačí zeleninu umístit a skladovat v blízkosti banánů nebo jablekkteré produkují etylen, plyn urychlující zrání. Rajčata také rychleji dozrávají v červeném prostředí – například uložená v sáčku z červené látky.

Leave a Response