životní styl

V létě dodržujte pravidlo pěti minut pro klimatizaci v autě.

159views

Málokdo si dokáže představit pohodlnou jízdu autem bez zapnuté klimatizace, když za oknem proudí z nebe horko. Často se však dopouštíme chyby, která zkracuje životnost klimatizace a vystavuje nás zbytečným nákladům. Na co byste si měli dávat pozor při používání tohoto zařízení?

Proč je optimální teplota v autě tak důležitá?

Ještě zhruba před deseti lety se klimatizace v autě skutečný a drahý luxus a v současné době je pravděpodobně vybaven většina vozidel na silnicích. Optimální teplota v automobilu, zejména v horkém počasí, má významný vliv na pohodlí a bezpečnost cestujících.

Je třeba mít na paměti, že interiér vozu se rychle zahřívá, což způsobuje zvýšení teploty uvnitř vozu, které může představovat velké nebezpečí pro naše zdraví. Vysoká teplota uvnitř vozidla výrazně zhoršuje soustředění řidiče a zpomaluje jejich reakce, což zvyšuje riziko způsobení kolize nebo účasti na ní.

Co je pravidlo pěti minut?

Klimatizace v autě se nejčastěji zapíná na jaře a v létě, kdy je třeba rychle a účinně klimatizovat. ochladit interiér vozidla. Používání klimatizace, zejména v moderních vozidlech, je velmi jednoduchou záležitostí. V podstatě jde jen o zapnutí správného tlačítka a nastavení požadované teploty.

Pokud se však chcete postarat o svou klimatizační systém, vyplatí se mít na paměti pravidlo pěti minut. Co je to pravidlo pěti minut? Pětiminutové pravidlo pravidlo se vztahuje na případy, kdy klimatizace ji vypneteaby se to systém je dlouhodobě ve špičkové kondici.

Pravidlo pět minut je o vypnutí klimatizace pět minut před příjezdem do cílekdyž vypnete motor ve vozidle. Nezapomeňte však, že mělo by být funkční také sání vzduchu když je klimatizace vypnutá.

Proč je to tak důležité? No, vypnutí klimatizace pět minut před příjezdem na místo určení a ponechání přívodu vzduchu po tuto dobu zapnutý zajistí, že v systému přívodu vzduchu nezůstane žádná přebytečná vlhkost..

Vlhkost zvyšuje riziko plísní a mikrobů, které se často usazují v klimatizacích v výparníku a v systému přívodu vzduchu. O tom svědčí např. nepříjemný zápach ve vozidle při zapnuté klimatizaci.

Leave a Response