životní styl

Pokud jste tyto potraviny jedli, nepijte kávu. Je to spíše na škodu

158views

Káva povzbuzuje aktivitu a dodává energii, ale podávaná s těmito potravinami spíše uškodí než pomůže. Přečtěte si, s čím byste kávu neměli kombinovat. Díky těmto znalostem se můžete vyhnout možným zdravotním problémům.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Mnozí z nás si nedokážou představit den bez alespoň jednoho šálku tohoto aromatického nápoje. Káva je právě zdrojem energie, poskytuje antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a také zrychluje náš metabolismus a má příznivý vliv na paměť a koncentraci. Je však důležité mít na paměti, že některé produkty mohou s kávou reagovat negativně.

Vyplavuje káva z těla vitaminy a minerály?

Ačkoli existuje mnoho mýtů o tom, že káva vyplavuje z těla vitaminy a minerály, pravda je trochu jiná. Pití kávy sice přímo nezpůsobuje ztrátu vitamínů a minerálů důležitých pro naše zdraví, ale může ovlivnit jejich vstřebávání. Je také důležité mít na paměti, že káva může ovlivnit vstřebávání a metabolismus některých léků a doplňků stravy. Konzumace kávy současně s léky může zhoršit jejich účinnost nebo vést k nežádoucím interakcím. Proto se nedoporučuje konzumovat kávu do dvou hodin po užití léků.

Co s kávou nekombinovat?

Jaké potraviny by se neměly kombinovat s kávou? Pokud snídáte tvaroh, měli byste se zdržet šálku kávy. Káva omezuje vstřebávání vápníku, a proto by se neměla pít s potravinami obsahujícími mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh nebo kefír.

Podobně pokud vaše jídlo obsahuje potraviny bohaté na železo, jako jsou luštěniny nebo maso, měli byste se vyhnout jejich kombinaci s kávou. Kofein obsažený v kávě může snižovat vstřebávání železa, což v dlouhodobém horizontu může vést k jeho nedostatku a anémii. Stejně tak produkty bohaté na zinek, jako jsou ryby, vepřové maso, vejce nebo sýry, by se měly konzumovat odděleně od kávy. Kofein může ovlivnit vstřebávání zinku, což může vést ke zdravotním problémům spojeným s jeho nedostatkem.

Leave a Response