životní styl

Nekupujte v obchodě. Kávu si můžete vypěstovat sami v květináči

111views

Kávovník u vás doma bude zajímavým doplňkem interiéru. Lze ji pěstovat v květináči, stačí jí jen vytvořit vhodné podmínky pro růst. Někteří lidé se mohou těšit z jejího mikrorůstu a sklízet zrnka, která budou základem pro aromatický nápoj. Určitě se podívejte, jak o ně pečovat.

Většina z vás jistě začíná svůj den malou černou kávou, aby se trochu povzbudila. Nákup zrnkové kávy je nekonečný příběh, protože ne vždy cítíme uspokojení, když testujeme nová balení. Proto se vyplatí přemýšlet o pěstování vlastní kávy. Stačí si koupit exotickou rostlinu, která při vhodných podmínkách přinese spoustu plodů. Existuje jeden konkrétní druh, který lze pěstovat v domácích podmínkách, a to káva arabica.

Pěstování kávy doma

Ne každý musí hned založit soukromou kávovou plantáž. Prvních několik let je fází pěstování rostliny a testování různých řešení, která mají kávu stimulovat a umožnit jí vzkvétat, ale než se tak stane, je třeba začít od nuly zasetím zrn. Máme dvě možnosti: koupit hotové sazenice nebo použít speciální semena. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, nesmíte s výsadbou otálet, protože semena rychle ztrácejí schopnost klíčit. Jakmile máte malou sazeničku, musíte se o ni začít vědomě starat.

Začněte optimalizací teploty v domě. Měla by se pohybovat mezi 20-22 stupni Celsia. Rostlina má ráda světlé místo, ale nesmí být vystavena přímému slunečnímu záření. Kávovník dává přednost vlhkému vzduchu a časté zálivce, proto se doporučuje umístit jej v blízkosti zvlhčovače vzduchu nebo vodní nádrže, například akvária. To je důležité zejména v zimě, kdy je vzduch suchý a může způsobit rychlejší odpařování vody z půdy.

Jak pěstovat kávovník pro tvorbu květů?

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které zaručují kvetení, je substrát. Nevhodná směs vede k pomalému vývoji kořenů a rostlina nemá šanci růst. Půda musí být velmi úrodná, propustná a mírně kyselá. Můžete si vyrobit domácí směs nebo použít hotové balíčky pro pěstování citrusů, které jsou k dostání v každém zahradnictví.

Kávovníky rády šplhají vzhůru, takže pokud nechcete mít doma vysoký strom, nezapomeňte zastřihnout vrchol, aby strom mohl růst do stran. Po 3 až 4 letech bude připraven ke kvetení. Pokud chcete, aby se z nich staly plody, musíte se postarat o opylení. V přírodě to provádí hmyz, ale tentokrát budete potřebovat malou pomoc. Stačí si připravit malý štěteček a vložit ho do kalichu květu. Musíte rozptýlit pyl po celém poupěti a trpělivě čekat, až příroda udělá svou práci.

Leave a Response