životní styl

Takto naložené okurky nejezte. Zaručená otrava

743views

Jistě vás zaráží bílé zbytky, které se nahromadily na čerstvých okurkách, nebo se obáváte plynatého obsahu sklenice s okurkami. Někteří si možná také všimli bílého povlaku, který připomíná plíseň. Jsou to příznaky kažení? Po kterých okurkách bychom neměli sahat?

Nakládané okurky jsou pokladem zdraví. Odborníci konzumaci nakládaných okurek doporučují, ale měli bychom mít na paměti, že naše oblíbené okurky se mohou stát zdrojem toxinů. Stačí chvilka nepozornosti. Podívejte se, které okurky nejíst.

Takové okurky nejezte. Mohou způsobit otravu

Během procesu nakládání okurek si můžete všimnout jednoho znepokojivého příznaku: bílé kvasné usazeniny. Přestože není toxická, je třeba se jí co nejdříve zbavit. Důvod je prostý – může negativně ovlivnit chuť a trvanlivost našich okurek. Někomu může kvasný odpad připomínat plíseň. A to by mělo být důvodem k obavám. Pokud na okurkách vidíte plíseň, nejezte je.

Plísně jsou škodlivé. Mimo jiné může vést k zažívacím potížím a otravě jídlem, takže byste se jí měli vyhýbat jako moru. Ani okurky nejsou imunní vůči plísním, které se mohou objevit například v případě, že nádoba není uzavřená. Jak tedy rozeznat plíseň od kvasícího mazu? Plísně mají různé barvy: šedou, modrou, oranžovou, ale někdy také bílou. Na rozdíl od kvasných kalů však plísně nejsou homogenní.

Bílé zbytky na okurkách. Je to škodlivé?

Bílé zbytky na nakládaných okurkách nejsou příznakem nákazy. Nejde o nic jiného než o bakterie mléčného kvašení. Ty jsou jednou z nejzdravějších složek těchto konzerv, takže takové okurky můžete bez obav jíst. Bakterie mléčného kvašení jsou pro naše zdraví nesmírně prospěšné. Regulují složení střevní mikroflóry, což se projevuje v lepším trávení a usnadňuje vylučování toxinů z těla.

Plynové okurky. Co to znamená?

Některé lidi může znepokojovat skutečnost, že okurky po otevření začnou „plynatět“. To však není známkou toho, že se výrobek zkazil. Právě naopak: je to přirozený příznak procesu kvašení, který je pro dokonalé nakládání nezbytný. Plyn, který pozorujeme u okurek, produkují bakterie mléčného kvašení. Tyto mikroorganismy produkují oxid uhličitý, který je za tento efekt zodpovědný. Takže i takové okurky lze bez obav konzumovat.

Leave a Response